Η λαγάνα είναι το χαρακτηριστικό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας. Τραγανή, κρατσανιστή, απλά εθιστική. Δες πώς θα την ετοιμάσεις!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 1,5 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 1/2 φλιτζάνια νερό
- 500 γρ. σκληρό αλεύρι
- 50 γρ. ξηρή μαγιά
- 40 γρ. αλάτι
- 40 γρ. ζάχαρη
- Σουσάμι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Σε ένα μπολάκι με λίγο χλιαρό νερό, διαλύεις προσεκτικά τη μαγιά, προσθέτοντας 2 κουτ. του γλυκού αλεύρι.
- Την αφήνεις για περίπου 20 λεπτά να φουσκώσει και στη συνέχεια μεταφέρεις σε ένα μεγαλύτερο μπολ.
- Σε αυτό το μεγαλύτερο μπολ, προσθέτεις τη μαγιά και όλα τα υπόλοιπα συστατικά. Ανακατεύεις, μέχρι να δέσεις τα υλικά σου και δημιουργηθεί μία κολλώδης ζύμη. Μπορείς φυσικά να το κάνεις και σε ένα πολυμίξερ ή κουζινομηχανή.
- Μόλις γίνει αφράτο, σκεπάζεις το μπολ με μία πετσέτα και το αφήνεις σε θερμοκρασία δωματίου για 20 περίπου λεπτά.
- Χωρίζεις το ζυμάρι σε τέσσερα μπαλάκια και τα μεταφέρεις σε δύο ταψιά.
- Φοράς τα γάντια σου και απλώνεις τη ζύμη σου, μέχρι να σχηματιστεί ένα αρκετά λεπτό – και μακρύ – σώμα.
- Πιέζεις με το χέρι σου και το αφήνεις μόνο του για πέντε λεπτά.
- Με την κάτω όψη ενός πιρουνιού, τρυπάς κατά διαστήματα και προσθέτεις το σουσάμι.
- Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς C.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ