Το Χριστόψωμο βρίσκεται παραδοσιακά στο τραπέζι των Χριστουγέννων κι εσύ φέτος θα το φτιάξεις μόνη σου ακριβώς όπως έκαναν η μητέρα και η γιαγιά σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 1 κιλό αλεύρι
- 1/2 κούπα νερό
- 35 γρ. μαγιά νωπή
- 1 κούπα σταφίδες μαύρες
- 1 κούπα σταφίδες ξανθιές
- 1 φλ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 φλ. ξύσμα λεμονιού
- 1 κούπα καρύδια
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κούπα λάδι καλό
- 1 κ.γ. κανέλλα
- γαρύφαλλο
Τρόπος Μαγειρέματος
- Βάζεις σε ένα μπολ το αλεύρι
- Διαλύεις τη μαγιά στο νερό σε ένα μπολάκι
- Την προσθέτεις στο αλεύρι
- Ανακατεύεις καλά και το ζυμώνεις μέχρι να μαλακώσει
- Προσθέτεις τις σταφίδες, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα καρύδια, τη ζάχαρη, το γαρύφαλλο, το λάδι και το αλάτι και συνεχίζεις το ζύμωμα
- Κρατάς λίγη ζύμη για να στολίσεις το Χριστόψωμο
- Χωρίζεις τη ζύμη σε ταψάκια και την αφήνεις για μία ώρα μέχρι να φουσκώσει
- Ψήνεις το Χριστόψωμο για 1 ώρα στους 220 βαθμούς
- Στόλισε το ψωμί με τη ζύμη που έχεις κρατήσει δημιουργώντας έναν σταυρό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ