Συνταγή για Χριστόψωμο

2 ώρες και 10 λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
Μέτρια
Βαθμός δυσκολίας

Το Χριστόψωμο βρίσκεται παραδοσιακά στο τραπέζι των Χριστουγέννων κι εσύ φέτος θα το φτιάξεις μόνη σου ακριβώς όπως έκαναν η μητέρα και η γιαγιά σου. 

Συστατικά

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1/2 κούπα νερό
  • 35 γρ. μαγιά νωπή
  • 1 κούπα σταφίδες μαύρες
  • 1 κούπα  σταφίδες ξανθιές
  • 1 φλ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 φλ. ξύσμα λεμονιού
  • 1 κούπα καρύδια
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κούπα λάδι καλό
  • 1 κ.γ. κανέλλα
  • γαρύφαλλο

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Βάζεις σε ένα μπολ το αλεύρι
  • Διαλύεις τη μαγιά στο νερό σε ένα μπολάκι
  • Την προσθέτεις στο αλεύρι
  • Ανακατεύεις καλά και το ζυμώνεις μέχρι να μαλακώσει
  • Προσθέτεις τις σταφίδες, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα καρύδια, τη ζάχαρη, το γαρύφαλλο, το λάδι και το αλάτι και συνεχίζεις το ζύμωμα
  • Κρατάς λίγη ζύμη για να στολίσεις το Χριστόψωμο
  • Χωρίζεις τη ζύμη σε ταψάκια και την αφήνεις για μία ώρα μέχρι να φουσκώσει
  • Ψήνεις το Χριστόψωμο για 1 ώρα στους 220 βαθμούς
  • Στόλισε το ψωμί με τη ζύμη που έχεις κρατήσει δημιουργώντας έναν σταυρό.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164