Τσαπάτι ονομάζονται τα αφράτα, άζυμα ψωμάκια με τα οποία συνοδεύουν κάθε τους γεύμα οι Ινδοί. Είναι σαν το δικό μας παραδοσιακό ψωμί. Δοκίμασε αυτή την κλασική συνταγή…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- ½ φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι λευκό
- ½ φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι κίτρινο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού λάδι
- Χλιαρό νερό όσο πάρει (περίπου ½ φλιτζάνι)
Τρόπος Μαγειρέματος
- Σε ένα μπολ ρίχνετε τα αλεύρια και τα ανακατεύετε.
- Σταδιακά, προσθέτετε το λάδι, το αλάτι και το νερό, ανακατεύοντας και ζυμώνοντας με τα χέρια έως ότου γίνει μια λεία ζύμη. Τα σκεπάζετε και τα αφήνετε μία ώρα να “ξεκουραστεί” η ζύμη.
- Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια χωρίζετε το ζυμάρι σε κομματάκια, στο μέγεθος μιας καρύδας. Κάνετε κάθε κομμάτι ζύμης μπαλάκι και μετά το πιέζετε με τα χέρια για να γίνει πλακέ.
- Με έναν πλάστη τα ανοίγετε σε διάμετρο ενός πιάτου του φρούτου, με πάχος δύο χιλιοστά, φτιάχνοντάς τα όσο πιο στρόγγυλα γίνεται.
- Σε χαμηλή φωτιά βάζετε να ζεσταθεί ένα ανοξείδωτο τηγάνι με χοντρό πάτο (χωρίς λάδι). Μόλις είναι αρκετά ζεστό είστε έτοιμοι να ψήσετε το πρώτο τσαπάτι.
- Όταν αρχίσουν να εμφανίζονται φουσκάλες στην επιφάνεια του τσαπάτι γυρίστε και από την άλλη μεριά.
- Για να τους δώσετε όγκο κάντε το εξής. Ανάψτε ένα γκαζάκι σε δυνατή θερμοκρασία, και με μια λαβίδα κρατήστε το τσαπάτι πάνω από τη φλόγα, μέχρι να φουσκώσει. Γυρίστε το από την άλλη πλευρά.
- Σερβίρετε με λίγο βούτυρο από πάνω. Τρώγονται ζεστά.
Tip
Μην αποθαρρύνεστε αν τα τσαπάτι δεν φουσκώσουν κάθε φορά πάνω από το γκαζάκι. Αυτό χρειάζεται εξάσκηση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ