Ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, γάμοι, ονομαστικές γιορτές και γενέθλια, επιχειρηματικές συγκεντρώσεις με επίσημο χαρακτήρα είναι μερικές περιπτώσεις που επιβάλλεται να στρωθεί το τραπέζι μας επίσημα και με όλους τους κανόνες του περίφημου art de la table.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το επίσημο στρώσιμο είναι το δυσκολότερο από όλα και το χρησιμοποιούμε σε εξαιρετικές περιπτώσεις! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε ό, τι καλύτερο έχουμε στο σπίτι μας από σκεύη για το τραπέζι και διαλέγουμε ένα πραγματικά ξεχωριστό μενού για να προσφέρουμε.
Η έμπνευση και η αισθητική καλλιέργεια κάθε οικοδέσποινας θα παίξει σημαντικό ρόλο στον τρόπο που θα πλαισιώσει το στρώσιμο του τραπεζιού της διακοσμώντας το με εντυπωσιακό αλλά όχι υπερβολικό τρόπο. Παρακάτω θα βρεις τις οδηγίες για το πώς στήνεται ένα επίσημο τραπέζι όπως σου τις δίνει ο διακοσμητής του Tlife Κωνσταντίνος Ράπτης!
Στο σκίτσο υπάρχει ένα συγκεκριμένο μενού, όπου με βάση αυτό, έχουν τοποθετηθεί τα σκευή στο τραπέζι. Αυτό το μενού, θα το χρησιμοποιήσουμε ως οδηγό, που θα μας βοηθήσει για να καταλάβουμε καλύτερα τη σειρά που πρέπει να ακολουθήσουμε χρησιμοποιώντας τα ανάλογα μαχαιροπίρουνα.
Ορεκτικό: όστρακα
Πρώτο πιάτο: σούπα και ψάρι
Κυρίως
Σαλάτα
Πιάτο σερβιρίσματος
Το πιάτο σερβιρίσματος είναι μεγάλο σε μέγεθος και είναι σαν να λέμε ο βοηθός των υπολοίπων πιάτων ή το σουπλά μας. Είναι το πιάτο εκείνο, το οποίο παραμένει στο τραπέζι καθ’ όλη τη διάρκεια του φαγητού. Πάνω σε αυτό τοποθετούνται όλα τα υπόλοιπα πιάτα με τη σειρά που θα σερβιριστούν.
Πιάτο ψωμιού / Μαχαίρι βουτύρου
Το πιάτο για το ψωμί τοποθετείται αριστερά και πάνω από τα πιρούνια. Το μαχαίρι του βουτύρου τοποθετείται πάνω στο πιάτο του ψωμιού και διαγώνια στην άκρη του πιάτου.
Πιρούνια / Μαχαίρια
Τα πιρούνια τοποθετούνται στα αριστερά του πιάτου σερβιρίσματος με εξαίρεση το πιρούνι για τα όστρακα που τοποθετείτε στα δεξιά του πιάτου. Τα μαχαίρια τοποθετούνται δεξιά του πιάτου με τη λάμα στραμμένη προς τα μέσα, όπως και το κουτάλι της σούπας δεξιά από τα μαχαίρια. Η χρήση των μαχαιροπίρουνων γίνεται πάντα με φορά από έξω προς τα μέσα. Ξεκινάμε με τα μαχαιροπίρουνα που είναι εξωτερικά και τελειώνουμε με τα εσωτερικά μαχαιροπίρουνα με αυτά δηλαδή που βρίσκονται ακριβώς δίπλα στο πιάτο. Άρα, το φαγητό ξεκινάει με ορεκτικό όστρακα, εμείς παίρνουμε το εξωτερικό πιρούνι με τον αριθμό 7. Το επόμενο πιάτο είναι σούπα, εμείς παίρνουμε το κουτάλι με τον αριθμό 6. Εννοείται ότι όταν τελειώνετε το κάθε πιάτο αποσύρουμε το σερβίτσιο που έχουμε χρησιμοποιήσει, έτσι μειώνεται και ο αριθμός των μαχαιροπίρουνων που βρίσκονται στο τραπέζι και δεν θα μπερδευόμαστε. Επόμενο πιάτο είναι ψάρι, εμείς παίρνουμε το πιρούνι με τον αριθμό 1 και το μαχαίρι με τον αριθμό 5. Στο κυρίως πιάτο θα χρησιμοποιήσουμε το πιρούνι με τον αριθμό 2 και το μαχαίρι με τον αριθμό 4. Στο τέλος θα σερβιριστεί η σαλάτα και το μοναδικό πιρούνι που θα έχει μείνει για να χρησιμοποιήσουμε θα είναι το πιρούνι με τον αριθμό 3. ‘Έτσι, τελειώσαμε το φαγητό μας και δεν έμεινε κανένα μαχαιροπίρουνο αχρησιμοποίητο στο τραπέζι.
Ποτήρια
Τα ποτήρια τοποθετούνται πάνω από τα μαχαίρια με τον τρόπο που βλέπουμε στο σκίτσο. Μπορούμε να προσθέσουμε και ένα ποτήρι σαμπάνιας το οποίο θα το τοποθετήσουμε δεξιά από το ποτήρι του νερού.
Πετσέτα
Η πετσέτα τοποθετείται στο κέντρο του πιάτου σερβιρίσματος. Ισχύουν τα ίδια που εφαρμόζουμε και στο ανεπίσημο στρώσιμο.
Κουταλάκι / Πιρουνάκι Επιδορπίου
Το κουταλάκι και το πιρουνάκι του επιδορπίου τοποθετείτε στο τραπέζι λίγο πριν σερβιριστεί το επιδόρπιο.
Όλα τα παραπάνω βοηθάνε πολύ στο στήσιμο του τραπεζιού, ανάλογα και με την περίσταση για την οποία γίνεται το κάλεσμα. Επίσης προσέχουμε να είναι όλα μας τα σκεύη καθαρά και σε καλή κατάσταση και να ταιριάζουν αρμονικά μεταξύ τους στο ύφος και στα χρώματα.
Aκόμη…
Μεγάλη σημασία παίζει η υπόλοιπη διακόσμηση στο τραπέζι, που συμπληρώνεται από το “ρούχο” του τραπεζιού (τραπεζομάντιλο, runners, σουπλά ), τα λουλούδια, τα κεριά και οτι άλλο θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε.
Ανακάλυψε όλους τους κανόνες του art de la table κάνοντας κλικ εδώ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ