Επιδόρπιο μήλου με τραγανό φύλλο

1,5 Ώρες
Χρόνος εκτέλεσης
4
Mερίδες

Μια έξυπνη, υγιεινή και εντυπωσιακή ιδέα για να μεταμορφώσεις το μήλο σε γλυκό έχει ο Ευτύχης Μπλέτσας! Ένα απολαυστικό γλύκισμα από τα χεράκια σου με φοβερό άρωμα και εκλπηκτικά γεύση.

Πηγή

Συστατικά

  • 6 μήλα (ή όσα θέλετε να γεμίσετε!)
  • Για τη γέμιση: 6 κ.σ. Νινεστέ
  • Το εσωτερικό από τα μήλα
  • 1 ποτήρι καστανή ζάχαρη
  • 100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη (λιωμένο)
  • Από 1 κ.σ. ηλιόσπορους και κολοκυθόσπορους
  • 1 σφηνάκι γλυκό κόκκινο κρασί ή κονιάκ
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 50ml γάλα
  • Για το πλέγμα (ζύμη): 400 γρ. αλεύρι για κάθε χρήση
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 50 γρ. λιωμένο βούτυρο
  • 50 ml γάλα
  • 50 ml νερό
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
  • Για το σερβίρισμα: Γιαούρτι, πετιμέζι ή μέλι, κανέλα, μήλο

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Άνοιξε τα μήλα από το πάνω μέρος και καθάρισε το εσωτερικό τους. Πέταξε τα κουκούτσια και το κέντρο, αλλά κράτησε τη σάρκα τους. Άφησε πάχος 1/2 με 1 εκατοστό στα μήλα. Κράτησε και τα καπάκια τους
  • Βάλε σε ένα βαθύ τηγάνι το βούτυρο να λιώσει και πρόσθεσε τη σάρκα των μήλων να σοταριστούν και να πάρουν χρώμα και προσθέτουμε το κρασί. Πρόσθεσε και τους ηλιόσπορους και τους κολοκυθόσπορους
  • Πολτοποίησε και ρίξε τη μαύρη ζάχαρη, ανακατεύοντας ώσπου να λιώσει. Προσθέτουμε στο τέλος και την κανέλα.
  • Στη συνέχεια βάζουμε το νισεστέ λιωμένο στο γάλα. Ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά
  • Για τη ζύμη βάλε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα και το νερό και ανακατεύουμε. Συμπλήρωσε όσο νερό χρειαστεί για να γίνει μια λεία εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει. Σε αλευρωμένη επιφάνεια δούλεψε τη ζύμη σου αρκετά να γίνει μαλακό και άφησε στην άκρη να ξεκουραστεί για 10-15’λεπτά
  • Γέμισε τα μήλα με τη γέμιση και άφησε στην άκρη
  • Άνοιξε τη ζύμη τώρα σε φύλλο και κόψε σε λωρίδες μακριές αρκετά ώστε να σκεπάζουν το κάθε μήλο. Στρώσε τις λωρίδες με τυ ζύμη σταυρωτά πάνω από τα μήλα μέχρι να τα σκεπάσεις όλα. Άλειψε τη ζύμη με το χτυπημένο αυγό και βάλε στο φούρνο στους 180oC για 10′ λεπτά να μαλακώσει το μήλο και να ψηθεί ελαφρά το ζυμάρι.
  • Σέρβιρε με γιαούρτι και μέλι (ή πετιμέζι), πασπάλισε με κανέλα και στρώσε στο πιάτο με φρέσκο μήλο σε φετούλες

Tip


Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164