ΦΛΑΜΠΟΥΡΙΩΤΙΚΗ ΠΙΤΑ
Η πίτα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσής μας και ποτέ δεν θα είναι ίδια αν δεν την κάνεις με αγνά υλικά και παραδοσιακά προϊόντα. Όπως ακριβώς την ετοιμάζουν, στο χέρι, στο Φλάμπουρο Φλώρινας. Γνωρίσαμε τους ανθρώπους πίσω από την προσπάθεια και δοκιμάσαμε τις καταπληκτικές τους πίτες. Στα highlights η τσουκνιδόπιτα, ένα πιάτο που δύσκολα μπορείς να δοκιμάσεις αλλού.
Μάθε περισσότερα: www.flampouriotiki.gr
ΚΕΡΑΛΟΙΦΕΣ
Αν ο δρόμος σου βγάλει από το Καπέσοβο Ζαγορίου – τα ζαγοροχώρια είναι ό, τι πιο γραφικό και πανέμορφο, ειδικά τα χειμώνα – μην ξεχάσεις να περάσεις από το καφενεδάκι η Στέρνα! Θα “πάθεις πλάκα” με τα απίστευτα προϊόντα που θα βρεις εκεί. Γλυκά, μαρμελάδες και παραδοσιακά προϊόντα που φτιάχνουν μόνες τους, με τα χεράκια τους οι δύο υπεύθυνες του. Δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις από γλυκό καρυδάκι, κυδώνι, σύκο, σταφύλι, μελιτζανάκι ή μαρμελάδες κράνια, βούζια, κορόμηλα, δαμάσκηνα, σύκα, κυδώνια, άγριες φράουλες....
Μάθε περισσότερα: thoukididis.gr/η-στερνα/
ΜΟΝΟΛΙΘΙ
Αν έχεις μεγαλώσει στην επαρχία αποκλείεται να μην έχεις αναμνήσεις από το πανηγύρι της πόλης του και τη μυρωδιά του χαλβά Φαρσάλων ακόμη έντονη στα ρουθούνια. Πρώτη φορά όμως είδα την παρασκευή του λεπτό, προς λεπτό. Αυτό το θέαμα ήταν μοναδικό! Η διαδικασία μοναδική, όπως φυσικά και τα σκεύη που χρησιμοποιούν – μην το δοκιμάσεις σπίτι! Το πολύ, πολύ να καταλήξεις με κανένα έγκαυμα. Ο μυρωδάτος, ολόφρεσκος χαλβάς και ο τρόπος που τον αναποδογύρισε ο μετρ του είδους, όσο ακόμη άχνιζε στο καζάνι για να τον ρίξει στο ταψί με εντυπωσιάσαν ακόμη περισσότερο.
paragogoi_12
Ήξερα πως η ελληνική κουζίνα είναι λατρεμένη στο εξωτερικό, αλλά δεν φανταζόμουν πως θα κάναμε και εξαγωγές πίτας! Οι εκπρόσωποι της εταιρίας μου εξήγησαν πως μεγάλο μέρος της παραγωγής τους σε σπανακόπιτες, πρασόπιτες, κολοκυθόπιτες (γλυκιά με σταφίδες – ΘΕΪΚΗ) θα έφευγε με προορισμό τη Γερμανία, την Ιταλία ή ακόμη και την Αμερική. Έτοιμη πίτα, σε κάθε παραδοσιακή γεύση που έχεις δοκιμάσει...
Μάθε περισσότερα: www.zagorisio-filo.gr
ΣΠΙΤΙΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΕΤΣΟΒΟΥ
Ο πατέρας της οικογένειας που ανέλαβε να επιστρέψει στην παράδοση μου εξήγησε πως, κόντρα στην κρίση, αποφάσισε να ξεκινήσει την επιχείρηση πολύ πρόσφατα και ενώ όλοι θα του συνιστούσαν το αντίθετο. Η οικογένεια παίρνει τους χυμούς από οπωροκηπευτικά όπως ντομάτες, πιπεριές, σπανάκι και φτιάχνει πολύχρωμα και γευστικά ζυμαρικά, εκτός φυσικά από τραχανά και παραδοσιακές χυλοπίτες.
Μάθε περισσότερα: www.zimarikaipirou.4ty.gr
paragogoi_2
Μιλήσαμε με τους ανθρώπους της οινοποιητικής και με έκπληξη μάθαμε πως η εταιρία δουλεύει πάνω στο παραδοσιακό τσίπουρο και το ούζο από το 1878. Σήμερα η παράδοση συναντά τις σύγχρονες εγκαταστάσεις και μια γκάμα ποτών για όλες τις προτιμήσεις. Ξεχωρίσαμε ιδιαίτερα τα αμέτρητα είδη λικέρ με τα εξαιρετικά αρώματα. Από τα πιο απολαυστικά που μπόρεσα να δοκιμάσω ήταν το λικέρ μπανάνα. Αγαπημένο!!
Μάθε περισσότερα: gatsios-distillery.com
ΛΙΚΕΡ - ΟΥΖΟ – ΤΣΙΠΟΥΡΟ
Μπαίνοντας στο χώρο της έκθεσης και βλέποντας όλα εκείνα τα ταψιά με μπακλαβά ήθελα απλά να τα δοκιμάσω όλα. Μην ξεχνάς πως το γιαννιώτικο μπακλαβαδάκι είναι διάσημο πέρα από τα σύνορα της Ηπείρου, αλλά και της Ελλάδας γιατί είναι το πρώτο compact γλυκό ταψιού που φτιάχτηκε ποτέ. Μάθαμε πως τα γλυκά της εταιρίας Κολιονάσιος έχουν μεγάλη πέραση και στο εξωτερικό, μόνο που οι Ευρωπαίοι λάτρεις τους τα προτιμούν με λιγότερο σιρόπι (και οι υπεύθυνοι της εταιρίας φρόντισαν να προσθέσουν μια ακόμη σειρά με λιγότερο).
Μάθε περισσότερα: www.baklavas.gr
ΚΟΛΙΟΝΑΣΙΟΣ
Το ήξερες πως η χώρα μας είναι από τους πιο ευλογημένους τόπους σε παραγωγή άγριων, γευστικών και πολύτιμων μανιταριών; Ή πως τα μανιτάρια εκτός από υπέροχες πίτες, σούπες και ζυμαρικά μπορούν να γίνουν ακόμη και γλυκό κουταλιού ή και λικέρ; Οι υπεύθυνοι της εταιρίας βγαίνουν στο βουνό και μαζεύουν δεκάδες είδη μανιταριών και τα μετατρέπουν σε απίστευτα προϊόντα. Σακουλάκια με έτοιμο μείγμα για σούπες, ριζότο με μανιτάρια, αλλά και βαζάκια με μανιτάρια σε λάδι και μυρωδικά που η γεύση τους δεν... παίζεται.
Μάθε περισσότερα: www.tomanitari.gr
paragogoi_5
Από την πανέμορφη Πρέβεζα οι υπεύθυνοι των ιχθυοκαλλιεργειών έκαναν όλους τους επισκέπτες να λιμπίζονται το αυγοτάραχο. Ένας μεζές τόσο εκλεκτός που δεν μπορείς να του αντισταθείς. Ούτε ο Δημήτρης Σκαρμούτσος κατάφερε να τον αγνοήσει και τον χρησιμοποίησε σε μια από τις συνταγές του στα Γιάννενα. (Όπως άλλωστε έκανε και με όλα τα προϊόντα). Εκτός φυσικά από αυγοτάραχο, η εταιρία επιμένει – παρά τις δυσκολίες του κλάδου – να παράγει ποιοτική τσιπούρα και λαβράκι.
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Από τα όμορφα υψίπεδα του Γράμμου, η οικογενειακή επιχείρηση αυτή παλεύει να διατηρήσει την παράδοση. Αναζητά άγρια φρούτα και καρπούς του ελληνικού δάσους και με αυτά παρασκευάζει απίστευτα γλυκά. Άγριο δαμάσκηνο, μαύρο και λευκό μούρο, άγριο κορόμηλο και προϊόντα που δεν μπορείς καν να φανταστείς. Πεντανόστιμες πρώτες ύλες που μας προσφέρει η φύση και μάλλον ξεχάσαμε την αξία τους.
Μάθε περισσότερα: melintra.com
ΜΑΥΡΗΣ
Από τα πανέμορφα Τζουμέρκα, άλλη μια οικογενειακή επιχείρηση που κρατά την παράδοση με μαρμελάδες, γλυκά και ζυμαρικά φτιαγμένα από αγνά και βιολογικά προϊόντα.
paragogoi_8
Μια επιχείρηση με πυρήνα την οικογένεια είναι και η “Μπαρμπαγιάννης” από το Μέτσοβο. Από τη δεκαετία του '80 οι υπεύθυνοι ετοιμάζουν με μεράκι και τον πιο παραδοσιακό τρόπο ό, τι ζυμαρικό βάλει ο νους σου.
ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ
Και φυσικά ελληνική παράδοση χωρίς τυρί δεν γίνεται. Η εταιρία έχει εμπειρία 90 χρόνων στην παραγωγή τυριού (αλλά και γαλακτοκομικών γενικότερα) και σήμερα φροντίζει να εξελίξει την τυροκομική σε απολαυστικούς συνδυασμούς τυριών και μπαχαρικών. Δοκίμασα το τυρί με καυτερό πιπέρι και ήταν εξαιρετικό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ