Λαχταριστό κέικ ταψιού με αρωματικά φρούτα της εποχής σε τραγανή καραμέλα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
Για την καραμέλα:
- 6 κ. σούπας + έξτρα για το ταψί βούτυρο
- 2/3 φλ. ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 4 μικρά νεκταρίνια
- 3 φλ. βατόμουρα
Για τη ζύμη:
- 2 φλ. αλεύρι για κέικ
- 1/2 φλ. καλαμποκάλευρο
- 2 κ. γλυκού baking powder
- 1/2 κ. γλυκού baking soda
- 1 κ. γλυκού αλάτι
- 3/4 φλ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 1/4 φλ. ζάχαρη
- 3 μεγάλα αυγά
- 1 1/4 φλ. κεφίρ
- 2 κ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- παγωτό ή σαντιγί για το σερβίρισμα
Τρόπος Μαγειρέματος
- Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς, τοποθέτησε τη σχάρα στη μεσαία θέση, άπλωσε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί (22x33cm) και άλειψέ τα με βούτυρο.
- Σε ένα κατσαρολάκι ανακάτεψε τη ζάχαρη με το βούτυρο και το αλάτι σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσουν και ρίξε το μείγμα στο ταψί.
- Κόψε τα νεκταρίνια σε λεπτά μισοφέγγαρα και τοποθέτησέ τα πάνω από την καραμέλα στο ταψί.
- Πασπάλισε την επιφάνεια με τα βατόμουρα και άφησέ το στην άκρη.
- Σε ένα μπολ ανακάτεψε το αλεύρι με το καλαμποκάλευρο, το baking powder, την baking soda και το αλάτι.
- Στο μίξερ χτύπησε το βούτυρο με τη ζάχαρη για πέντε λεπτά μέχρι να αφρατέψουν και πρόσθεσε τα αυγά ένα-ένα.
- Σε ένα μικρό μπολ ανακάτεψε τη βανίλια με το κεφίρ.
- Όσο το μίξερ δουλεύει σε μέτρια ταχύτητα, πρόσθεσε σιγά-σιγά το μείγμα με το αλεύρι και το μείγμα κεφίρ, μέχρι να ενοποιηθούν.
- Ρίξε τη ζύμη πάνω από τα φρούτα στο ταψί και ψήσε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να πάρει το κέικ χρώμα.
- Άφησε το γλυκό να κρυώσει στο ταψί για 15 λεπτά και με προσοχή γύρισέ το σε μια πιατέλα, αφαιρώντας προσεκτικά το αντικολλητικό χαρτί.
- Σέρβιρε με σαντιγί ή παγωτό στο πλάι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ