Είναι παραδοσιακό γλυκό της Κρήτης, αλλά και πολλών νησιών του Αιγαίου. Λευκό ανάλατο τυρί γεμίζει μικρά πιτάκια και όλο αυτό αποτελεί το κέρασμα τις ημέρες του Πάσχα ή σε κάθε γιορτή. Δοκίμασέ τα σαν κάτι διαφορετικό, εκτός από κουλουράκια, φέτος το Πάσχα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- Για τη ζύμη: 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 1/4 φλιτζανιού χλιαρό γάλα
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 300 γρ. ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 3 μεγάλα αυγά
- 3 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι
- 1 κιλό μαλακό αλεύρι
- Για τη γέμιση: 1 κιλό γλυκιά, ανάλατη μυζήθρα
- 2 φακελάκια βανίλια
- 3 κ.σ. μέλι
- 2 κρόκους αυγών
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
- 2 κ.γ. κανέλα
- 150 γρ. ζάχαρη
- 3 κ.σ. λιωμένο βούτυρο.
- 1 κρόκο χτυπημένο με λίγο νερό για το άλειμμά
Τρόπος Μαγειρέματος
- Διάλυσε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα μαζί με ένα κουταλάκι ζάχαρη και ένα κουταλάκι αλεύρι. Άφησέ την στην άκρη.
- Σε μπολ χτύπα το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και πρόσθεσε τα αυγά, το γιαούρτι, το αλάτι και τέλος, το μείγμα με την μαγιά.
- Ζύμωσε προσθέτοντας λίγο – λίγο αλεύρι μέχρι να φτιάξεις μια μάλλον μαλακιά ζύμη. Την σκεπάζεις και την αφήνεις σε ζεστό μέρος, μέχρι να ετοιμάσεις τη γέμιση.
- Πάτα καλά με πιρούνι τη μυζήθρα και πρόσθεσε όλα τα υπόλοιπα υλικά (μέλι, βανίλια, κρόκους, ξύσμα, κανέλα, βούτυρο), με τελευταία τη ζάχαρη.
- Άνοιξε τη ζύμη σε φύλλο, όχι πολύ λεπτό και κόψτο στρογγυλούς δίσκους.
- Βάλε σε κάθε δίσκο μια κουταλιά γέμιση και τσίμπα ένα γύρο τη ζύμη, να ανασηκωθεί και και κλείσει τη γέμιση. Η ζύμη φτάνει για περίπου 40 κομμάτια
- Βάλε τα λυχναράκια σε βουτυρωμένο ταψί, άλειψέ τα με τον χτυπημένο κρόκο και ψήστα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 30 περίπου λεπτά.
Tip
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ