Λαχταριστά γαλλικά βουτήματα με μέλι, σαφράν και πορτοκάλι
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 6 κ. σούπας + 1 κ. γλυκού + έξτρα για άλειμμα βούτυρο
- 2 κ. γλυκού + 3 κ. σούπας μέλι
- ¼ κ. γλυκού κρόκος Κοζάνης (προαιρετικά)
- ¼ στικ βανίλιας
- 2 μεγάλα αυγά
- ⅓ φλ. + 1 κ. γλυκού ζάχαρη
- 1 κ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κ. γλυκού baking powder
- ⅛ κ. γλυκού αλάτι
- ½ φλ. + 1 κ. σούπας + 1½ κ. γλυκού + έξτρα για πασπάλισμα αλεύρι γοχ
- 2½ κ. σούπας φιστίκια Αιγίνης
Τρόπος Μαγειρέματος
- Σε ένα κατσαρολάκι βάλε έξι κουταλιές και ένα κουταλάκι βούτυρο, δύο κουταλάκια μέλι και τις κλωστές σαφράν, ανακάτεψε μέχρι να λιώσουν και άφησέ τα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
- Αφαίρεσε τους σπόρους βανίλιας από το στικ και ριξ’ τους στο μίξερ με τα αυγά, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού και χτύπησέ τα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Σε ένα μπολ ανακάτεψε το baking powder, το αλάτι και το αλεύρι και έπειτα ρίξε τα υλικά στο μίξερ με το μείγμα αυγών.
- Χτύπησε τα υλικά και πρόσθεσε σιγά-σιγά το μείγμα μελιού, συνέχισε για λίγο το χτύπημα, βάλε τη ζύμη σε ένα μπολ, σκέπασέ τη με μεμβράνη και άφησέ τη στο ψυγείο για μία ώρα.
- Προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς και άλειψε τη φόρμα για μαντλέν με το έξτρα βούτυρο λιωμένο και το έξτρα αλεύρι για πασπάλισμα.
- Βάλε μία κουταλιά από τη ζύμη σε κάθε θήκη της φόρμας και άφησε την υπόλοιπη ξανά στο ψυγείο.
- Ψήσε τα μαντλέν για περίπου 10 λεπτά, αφαίρεσε τη φόρμα από το φούρνο και άφησέ τα να “σταθούν” για ένα λεπτό πριν ξεφορμάρεις και έπειτα άφησέ τα να κρυώσουν σε μια σχάρα.
- Στο μπλέντερ ξιλόκοψε τα φιστίκια, λιώσε το υπόλοιπο μέλι σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να γίνει ρευστό και άλειψε τις άκρες των μαντλέν με αυτό πριν τα βυθίσεις στα τριμμένα φιστίκια.
- Επανέλαβε τη διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη, αφού καθαρίσεις με απορροφητικό χαρτί τη φόρμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ