Και σε ποιον δεν αρέσει η υπέροχη, κατακόκκινη μαρμελάδα φράουλα που τρώγεται ακόμα και με το κουτάλι; Η συνταγή της Αργυρώς είναι ό,τι πρέπει!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 1 κιλό ώριμες και γερές κατακόκκινες φράουλες
- 1 μπαστουνάκι βανίλιας
- 700 γρ. ζάχαρη
- 1/2 μήλο τριμμένο
- το χυμό από μισό λεμόνι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Πλένουμε και στεγνώνουμε τις φράουλες. Αφαιρούμε το κοτσάνι.
- Τις βάζουμε σε πυρίμαχο ή γυάλινο σκεύος.
- Με το χέρι ελαφρά τις ζουλάμε να βγάλουν τους χυμούς τους.
- Προσθέτουμε τον καρπό της βανίλιας και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε το σκεύος. Αφήνουμε πάνω από 5 ώρες στο ψυγείο να λιώσει η ζάχαρη.
- Την επόμενη αδειάζουμε το περιεχόμενο σε βαθιά κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε το μήλο και βράζουμε τη μαρμελάδα σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα για περίπου 25´ μέχρι να δέσει και να κάνει στρώμα στην ράχη της κουτάλας. Προσθέτουμε το λεμόνι και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Γεμίζουμε με την καυτή μαρμελάδα αποστειρωμένα ζεστά βάζα μέχρι πάνω. Κλείνουμε με τα καπάκια και αναποδογυρίζουμε τα βάζα στον πάγκο της κουζίνας. Όταν κρυώσουν τα βάζα αποθηκεύουμε σε ντουλάπι. Όταν ανοίξουμε ένα βάζο το συντηρούμε στο ψυγείο.
- Αν δεν έχετε το χρόνο για αναμονή 5 ώρες στο ψυγείο, απλά θα βάλετε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και θα ξεκινήσετε με χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει ζάχαρη και να γίνει σιρόπι. Μετά δυναμώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε τη μαρμελάδα σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες. Να θυμάστε όσο περισσότερη ώρα βράζετε μία μαρμελάδα τόσο εξατμίζονται τα υγρά και σκουραίνει το χρώμα της γιατί καραμελώνει η ζάχαρη. Υπολογίστε 20′ με 25′ σε δυνατή φωτιά.
Tip
Όσο είναι ζεστή η μαρμελάδα θα σας φαίνεται ρευστή αλλά όσο κρυώνει σφίγγει. Γι' αυτό αν δεν είστε σίγουροι για το δέσιμο είναι προτιμότερο να την κατεβάσετε και ας σας φαίνεται ρευστή. Αν χρειάζεται, αφού κρυώσει, τη δένετε για λίγα επιπλέον λεπτά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ