Σκέφτεσαι τίποτα καλύτερο από ένα κομμάτι λαχταριστής μηλόπιτας με παγωτό για να κλείσει το τέλειο γεύμα ή για τον απογευματινό καφέ;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- Για τη ζύμη
- 260 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 75 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 185 γραμμ. βούτυρο παγωμένο και κομμένο σε κύβους
- 75 γραμμ. ζάχαρη
- 2 αυγά
- 1 κ.σούπας γάλα
- μια πρέζα αλάτι
- λίγο παγωμένο νερό
- καστανή ζάχαρη για το πασπάλισμα
- Για τη γέμιση
- 8 μεγάλα κόκκινα μήλα
- χυμό ενός λεμονιού
- 45 γραμμ. βούτυρο
- 110 γραμμ. ζάχαρη
- 1 κ.γλυκού κανέλα
- μια μικρή πρέζα γαρύφαλο
- παγωτό βανίλια για το σερβίρισμα
Τρόπος Μαγειρέματος
- Κοσκίνησε τα αλεύρια και μια πρέζα αλάτι σε μεγάλο μπολ.
- Φτιάξε μια λακουβίτσα και ρίξε το βούτυρο.
- Τρίψε το βούτυρο με το αλεύρι με τις άκρες των δαχτύλων σου μέχρι να σχηματιστούν ψίχουλα ζύμης.
- Πρόσθεσε τη ζάχαρη και τρίψε λίγο ακόμη.
- Χτύπα ελαφρά 1 αυγό με 1 κουταλιά σούπας παγωμένο νερό και ρίξτο πάνω από τη ζύμη.
- Ζύμωσε το μίγμα μέχρι να γίνει μια μαλακή μπάλα προσθέτοντας λίγο νερό αν χρειαστεί.
- Χώρισε τη ζύμη στα δύο, το ένα κομμάτι να είναι λίγο μεγαλύτερο από το άλλο, τύλιξέ τα με πλαστική μεμβράνη και βάλε στο ψυγείο για μισή ώρα.
- Για να κάνεις τη γέμιση: καθάρισε τα μήλα και κόψτα σε 8 κομμάτια το καθένα.
- Ανακάτεψε αμέσως τα μήλα με το λεμόνι σε μεγάλο μπολ για να μη μαυρίσουν.
- Βάλε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά σε μεγάλο τηγάνι.
- Όταν λιώσει το βούτυρο, ρίξε τα μήλα, την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακάτεψε.
- Άφησε να μαγειρευτούν περίπου 10 λεπτά ανακατεύοντας πού και πού μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα.
- Βγάλε από τη φωτιά και άσε να κρυώσουν.
- Βγάλε τη μεγάλη μπάλα ζύμης από το ψυγείο και άνοιξέ την σε αλευρωμένη επιφάνεια σε έναν κύκλο περίπου 30 εκατοστών.
- Τύλιξε τη ζύμη γύρω από τον πλάστη και μετάφερέ την σε στρογγυλό ταψάκι των 22 εκατοστών.
- Άπλωσέ την προσεκτικά και με τα δάχτυλά σου πίεσε ελαφρά στην περίμετρο του κύκλου γι ανα απλωθεί η ζύμη.
- Ρίξε τη γέμιση και άπλωσέ την με κουτάλι.
- Άνοιξε τη δεύτερη μπάλα σε κύκλο 25 εκατοστών.
- Χτύπα το άλλο αυγό με το γάλα και με ένα πινέλο άλειψε τις άκρες της ζύμης που έβαλες στο ταψί.
- Βάλε το άλλο φύλλο ζύμης πάνω στο ταψί και κλείσε τη μηλόπιτα με τα δάχτυλά σου.
- Κόψε με μαχαίρι το ζυμάρι που τυχόν περισσεύει.
- Βάλε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Προθέρμανε το φούρνο σου στους 180 βαθμούς.
- Άλειψε τη μηλόπιτα με το χτυπημένο αυγό με γάλα, πασπάλισε με λίγη ζάχαρη.
- Άνοιξε με ένα μαχαιράκι 4 μικρές τρύπες στο κέντρο της μηλόπιτας και ψήσε για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
- Συνόδεψε με καλό παγωτό βανίλια.
Tip
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ