Αγαπημένη γεύση από την παιδική ηλικία! Φτιάχνεις τη ζύμη, την παγώνεις στην κατάψυξη και την τρίβεις… το αποτέλεσμα; Η πιο τραγανή μηλόπιτα που δοκίμασες ποτέ!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- Για τη ζύμη: 1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (500 γρ.)
- 1 βιτάμ (250 γρ.)
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
- 1 βανίλια
- Για τη γέμιση: 6-7 μεγάλα μήλα της επιλογής σου
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη (αν τα μήλα είναι ξινόμηλα το μισό γίνεται 1 φλιτζάνι)
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας ξανθές σταφίδες μουλιασμένες σε λίγο κονιάκ (και στραγγισμένες)
- 3 γεμάτες κ.σ. καρύδια ψιλοκομμένα
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/3 κ.γ. γαρύφαλλο
Τρόπος Μαγειρέματος
- Σε μεγάλο μπολ ρίζχνουμε το βιτάμ, το αλεύρι, τη βανίλια, τη ζάχαρη, τα ανακατεύουμε και τα τρίβουμε, ώσπου η ζύμη να γίνει σαν φακές. Το πλάθουμε σε δύο ίσες μπάλες, τις τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη και τις βάζουμε στην κατάψυξη τουλάχιστον 20′ λεπτά
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς
- Καθαρίζουμε τα μήλα, τα τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και τα σφίγγουμε σε ένα σουρωτήρι για να φύγουν τα υγρά τους
- Τα βάζουμε σ’ ένα μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το χυμό του λεμονιού, τα καρύδια, τις σταφίδες, την κανέλα και το γαρύφαλο και τα ανακατεύουμε
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί 20 εκ. Παίρνουμε τη μία μπάλα και την τρίβουμε στην χοντρή πλευρά του τρίφτη σε όλον τον πάτο του ταψιού και πατάμε ελαφρά τη ζύμη ώσπου να ενωθούν τα κομματάκια
- Κατόπιν απλώνουμε τη γέμιση και από πάνω τρίβουμε την υπόλοιπη ζύμη
- Ψήνουμε για περίπου 40-45 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει η μηλόπιτα
- Όταν κρυώσει το γλυκό, το πασπαλίζουμε αν θέλουμε με ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα
Tip
Φρόντισε να έχεις ετοιμάσει τη γέμιση από νωρίς και να βάλεις τη μηλόπιτα στο φούρνο όσο πιο σύντομα γίνεται για να μην μαλακώσει η τριμμένη ζύμη και να παραμείνει τραγανή
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ