Αν και το όνομά του σε ταξιδεύει στην παγωμένη Αυστρία, το strudel είναι ο μακρινός εξάδρφος του μπακλαβά και έχει τις ρίζες του στην Βυζαντική Αυτοκρατορία. Αρκεί όμως το μάθημα ιστορίας. Πάμε για μάθημα μαγειρικής… studel με μήλο!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/4 του κ.γ. αλάτι
- 30 ml ελαιόλαδο
- 200 ml. χλιαρό νερό
- Γέμιση – 100 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. φρυγανιά
- 50 γρ. σταφίδες
- 4 κ.σ. ρούμι
- 5-6 μεγάλα πράσινα μήλα
- 150 γρ. ζάχαρη
- 1-2 κ.γ. ξίσμα λεμονιού
- 4 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1/4 κ.γ. κανέλα
- Λιωμένο βούτυρο για το ψήσιμο (περίπου 1/2 φλιτζάνι)
- Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
Τρόπος Μαγειρέματος
- Για τη ζύμη: Βάλε το αλεύρι σε ένα μπολ με το αλάτι και το νερό
- Στη συνέχεια πρόσθεσε το ελαιόλαδο και ανακάτεψε με ένα πιρούνι να ενσωματωθούν τα υλικά και να μπορείς να το δουλέψεις με τα χέρια
- Ζύμωσε τη ζύμη να γίνει απαλή και γυαλιστερή, χωρίς να κολλάει. Περίπου 5 λεπτά
- Αν χρειαστεί να βάλεις περισσότερο αλεύρι, πρόσθεσε 1 κ.γ. κάθε φορά. Κάνε τη ζύμη μαι μπάλα και, άλειψε με λίγο ελαιόλαδοκαι άφησέ τη στο μπολ σκεπασμένη για 1 ώρα
- Για τη γέμιση ζέστανε το βούτυρο και πρόσθεσε την τριμμένη φρυγανιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει το μείγμα καστανό χρώμα. Άφησε στην άκρη να κρυώσει
- Εν τω μεταξύ πρόσθεσε τις σταφίδες στο ρούμι και καθάρισε τα μήλα
- Ξεφλούδισέ τα και κόψε σε μικρά κομματάκια. Πρόσθεσε τη ζάχαρη, το χυμό και το ξίσμα λεμονιού, την κανέλα και ανακάτεψε όλα τα υλικά μαζί
- Πάρε τη ζύμη και άνοιξέ την σε αλευρωμένη επιφάνεια να γίνει ένα χοντρό φύλλο
- Στη συνέχεια αλεύρωσε ελαφρά μια πετσέτα και σκέπασε τη ζύμη. Κράτησε και τις δύο άκρες και αναποδογύρισε τη ζύμη επάνω στην πετσέτα
- Τώρα ξεκίνα να απλώνεις τη ζύμη ώστε να λεπτύνει αρκετά και να αρχίσει να δείχνει σχεδόν διάφανη σε κάποια σημεία
- Βουτύρωσε όλη την επιφάνεια της ζύμης με το λιωμένο βούτυρο
- Άπλωσε το μείγμα της τριμμένης φρυγανιάς ομοιόμορφα στα 2/3 της ζύμης. Στράγγιξε τα μήλα από τους χυμούς και άπλωσέ τα στο υπόλοιπο μέρος της ζύμης
- Με τη βοήθεια της πετσέτας τύλιξε την μία άκρη της ζύμης επάνω από τη γέμιση. Βουτύρωσε και πάλι την πάνω πλευρά της ζύμης.
- Τύλιξε τις άκρες της ζύμης σαν φάκελο και ξαναδίπλωσε ώστε να κάνεις ένα ρολό κλείνοντας μέσα του τη γέμιση
- Γύρισε το strudel στο ταψί και ψήσε στους 200oC για 40-50 λεπτά
- Βγάλε από το φούρνο και βουτύρωσε αμέσως την επιφάνεια, ραντίζοντας με τη ζάχαρη άχνη όσο είναι ακόμη ζεστό
- Μετάφε σε μια πιατέλα και σέρβιρε σε κομμάτια μαζί με κρέμα γάλακτος ή παγωτό βανίλια
Tip
Μαθήματα ζαζαροπλαστικής... ξεκίνα από τα βασικά! Κάνε κλικ εδώ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ