Οι δυνατότητες και οι εναλλακτικές που σου δίνει ένα φρούτο είναι ανυπολόγιστες! Αλήθεια… φανταζόσουν ποτέ πως θα απολάμβανες τα σύκα ποσέ, με γλυκό ζουμάκι από μυρωδικά; Απλά απολαυστικό!
Πηγή: Martha Stewart
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 2 φλιτζάνια γλυκό κρασί Σάμου ή Λήμνου
- ¾ φλιτανιού ζάχαρη
- 2 κομμάτια φλούδα λεμονιού
- 8 ολόκληρα μπαχάρια
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 2 δαφνόφυλλα
- 2 λεπτές φέτες φρέσκο τζίντζερ
- 2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
- 3 σπόρους κάρδαμου
- 2-3 σποράκια γλυκάνισο
- 8 μεγάλα, ολόκληρα λευκά ή μαύρα σύκα όχι πολύ ώριμα
- ½ φλιτζάνι μασκαρπόνε
- 1/2 ξυλάκι βανίλιας
- 4,5 κ.γλ. ζάχαρη άχνη
Τρόπος Μαγειρέματος
- Ανάμειξε το κρασί, τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού, το μπαχάρι, τα ξυλάκια κανέλας, τη δάφνη, το θυμάρι, το τζίντζερ, το γλυκάνισο και το κάρδαμο σε μια μικρή και βαθιά κατσαρόλα. Βάλτην σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση. Χαμήλωσε τη φωτιά στο σιγανό και βράσε για 10 λεπτά. Σκέπασε την κατσαρόλα και βράσε άλλα 20 λεπτά.
- Πρόσθεσε ολόκληρα τα σύκα στο σιρόπι. Σε σιγανή φωτιά, με σκεπασμένη κατσαρόλα άσε τα σύκα να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν, περίπου 10 με 15 λεπτά.
- Βάλε τα σύκα με το σιρόπι σε ένα μπολ και άφησέ τα να κρυώσουν. Σκέπασε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και βάλτο στο ψυγείο όλη τη νύχτα.
- Ανάμιξε το μασκαρπόνε με την άχνη σε ένα μπολ. “Άνοιξε” το ξυλάκι της βανίλιας και με ένα μυτερό μαχαίρι αφαίρεσε την “ψίχα” και ρίξτην στο μπολ με το τυρί. Ανακάτεψε καλά τα υλικά.
- Βγάλε τα σύκα από το ψυγείο και άφησέ τα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Σούρωσέ τα κρατώντας το ζουμί.
- Για να σερβίρεις κόψε δύο σύκα στη μέσι και βάλτα στη μέση ενός πιάτου. Ρίξε αρκετές κουταλιές από το ζουμί τους για να τα μισοκαλύψει. Πρόσθεσε στο πλάι λίγο τυρί.
Tip
Απόφυγε τα πολύ ώριμα σύκα για να μη σου διαλυθούν στο βράσιμο. Ο χρόνος βρασίματος μειώνεται όσο πιο ώριμα είναι τα σύκα σου ή αυξάνεται όσο πιο μεγάλα είναι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ