Αν αγαπάς τα καλά μελωμένα και τρυφερά μελομακάρονα, τότε αυτή είναι η συνταγή που έψαχνες!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
Για τη ζύμη:
- 1 κιλό αλεύρι γοχ
- 200 gr σιμιγδάλι ψιλό
- 400 gr χυμός πορτοκαλιού
- 400 gr σπορέλαιο
- 180 gr ελαιόλαδο
- 50 gr άχνη ζάχαρη
- 1/2 κ. γλυκού γαρίφαλο
- 2 κ. γλυκού κανέλα
- 1/4 κ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1 κ. γλυκού baking soda
- ξύσμα από δύο πορτοκάλια
Για το σιρόπι:
- 500 gr νερό
- 800 gr ζάχαρη
- 150 gr μέλι
- 3 ξυλάκια κανέλας
- 3 ολόκληρα γαρίφαλα
- 1 πορτοκάλι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Κόψε το πορτοκάλι στα δύο και σε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά βάλε το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλα, το πορτοκάλι και τα γαρίφαλα.
- Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, αφαίρεσε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, πρόσθεσε το μέλι, ανακάτεψε καλά τα υλικά και άφησε το σιρόπι να κρυώσει τελείως (4 ώρες).
- Προθέρμανε το φούρνο στους 190 βαθμούς με αέρα και σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε το αλεύρι με το σιμιγδάλι.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακάτεψε καλά το χυμό πορτοκαλιού με το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη άχνη, τη σκόνη γαρίφαλου, κανέλας και μοσχοκάρυδου, τη baking soda και το ξύσμα πορτοκαλιών.
- Πρόσθεσε το υγρό μείγμα σε εκείνο με το αλεύρι και ανακάτεψε μέχρι να ενωθούν, αλλά για πολύ λίγη ώρα, ώστε να μην “κόψει” η ζύμη.
- Πάρε μία κοφτή κουταλιά από τη ζύμη και πλάσε σε κυλινδρικό σχήμα, έπειτα πάτησέ τη για να γίνει οβάλ (συνολικά θα βγουν περίπου 70-80 μελομακάρονα).
- Τοποθέτησε τα μελομακάρονα σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήσε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να σκουρύνουν.
- Εφόσον το σιρόπι έχει κρυώσει τελείως και είναι σε θερμοκρασία δωματίου, ρίξε τα καυτά μελομακάρονα μέσα για 10 δευτερόλεπτα και άφησέ τα σε μια σχάρα να σουρώσουν.
- Προαιρετικά μπορείς να τα πασπαλίσεις με τριμμένο καρύδι, κανέλα ή και επιπλέον μέλι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ