Συχνά διαβάζεις και ακούς ότι η ζάχαρη είναι αυτή που ευθύνεται για τα περιττά σου κιλά και προσπαθείς να την εξοστρακίσεις από τη δίαιτά σου, στην προσπάθειά σου να χάσεις βάρος. Συνειδητοποιείς, ωστόσο, συχνά ότι αν δεν κάνεις κι άλλες αλλαγές στη διατροφή σου και στον τρόπο ζωής σου, ο δείκτης της ζυγαριάς μπορεί και να μην κατέβει.
Μήπως τελικά δεν είναι η ζάχαρη συνώνυμη του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας; Άραγε, μήπως δεν χρειάζεται να νιώθεις τόσες τύψεις κάθε φορά που απολαμβάνεις ένα μικρό γλύκισμα ή βάζεις λίγη ζάχαρη στον καφέ σου;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το “παρεξηγημένο” ισοζύγιο θερμίδων…
Οι ειδικοί τονίζουν ότι κανένα μεμονωμένο συστατικό ή τρόφιμο δεν αυξάνει από μόνο του το βάρος, όταν καταναλώνεται με μέτρο και στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου και τακτικής σωματικής δραστηριότητας. Το βάρος αυξάνεται μόνο όταν οι θερμίδες που παίρνει κανείς από τη συνολική διατροφή του είναι περισσότερες από εκείνες που «καίει» για τις διάφορες ανάγκες του οργανισμού και τη σωματική του δραστηριότητα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Αν έχεις ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο και ασκείσαι ή είσαι σωματικά δραστήρια γενικότερα, μπορείς να απολαμβάνεις το αγαπημένο σου γλύκισμα χωρίς το φόβο της αύξησης του βάρους. Αν όμως «παρασύρεσαι» και υπερκαταναλώνεις αυτές τις πηγές της γλυκιάς γεύσης, ή εάν έχεις καθιστικό τρόπο ζωής, τότε αυτή η ισορροπία μπορεί να διαταραχθεί και το βάρος σου να αυξηθεί.
Ζάχαρη: Ας ξανασυστηθούμε…
Η ζάχαρη είναι ένα σάκχαρο, δηλαδή μία απλή μορφή υδατανθράκων που όπως η γλυκόζη και η φρουκτόζη που βρίσκουμε στη φύση (π.χ. φρούτα, μέλι) ή προσθέτουμε στα τρόφιμα και τα ροφήματά μας για να δώσουμε τη γλυκιά γεύση, που ως άνθρωποι, επιθυμούμε από τη στιγμή της γέννησής μας. Έτσι, όπως όλοι οι υδατάνθρακες, η ζάχαρη αποδίδει θερμίδες που πρέπει να συνυπολογίζονται στην ημερήσια πρόσληψη θερμίδων (συγκεκριμένα 4 θερμίδες ανά γραμμάριο). Αν τα τρόφιμα και ροφήματα που έχουν ζάχαρη περιέχουν ταυτόχρονα και άλλα συστατικά που αποδίδουν θερμίδες, όπως άλλοι υδατάνθρακες, λιπαρά (9 θερμίδες ανά γραμμάριο) ή πρωτεΐνες (4 θερμίδες ανά γραμμάριο), τότε για να υπολογίσουμε το σύνολο θα πρέπει να προσθέσουμε τις θερμίδες όλων των συστατικών.
– Κάνε την πράξη: Αν κάνουμε τις μαθηματικές πράξεις, θα διαπιστώσουμε ότι τα τρόφιμα ή ροφήματα που περιέχουν ταυτόχρονα και λιπαρά, είναι πιο πλούσια σε θερμίδες. Για παράδειγμα μία σοκολάτα γάλακτος 100 γρ. περιέχει περίπου 550 θερμίδες, ένα μικρό μπολ κρέμας σοκολάτα μας δίνει 250 θερμίδες, ένα μέτριο κομμάτι γαλακτομπούρεκο περίπου 500 και ένα ρόφημα τύπου freddoccino σε μεγάλο ποτήρι περίπου 350 θερμίδες.
Αντίθετα γλυκά ή ροφήματα που έχουν μόνο ζάχαρη, χωρίς λιπαρά, αποδίδουν σχετικά λίγες θερμίδες. Πάρε για παράδειγμα ένα ζελέ που έχει περίπου 90 θερμίδες, 1 κουταλιά γλυκό του κουταλιού που αποδίδει 50 θερμίδες ή ένα ποτήρι 250ml αναψυκτικό που έχει περίπου 100 θερμίδες.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι όλα τα τρόφιμα και ροφήματα έχουν θέση σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο όσον αφορά στη συχνότητα και την ποσότητα, και να συνδυάζονται με επαρκή σωματική δραστηριότητα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τελικά μπορώ να καταναλώνω ζάχαρη και να μην παχαίνω;
Τι πρέπει όμως να κρατήσεις από όλα αυτά; Το συμπέρασμα είναι απλό:
– Για να διατηρήσεις το βάρος σου σταθερό χρειάζεται να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των θερμίδων που «παίρνεις» από όλες τις πηγές και εκείνων που «καις».
– Αν πάλι θέλεις να μειώσεις τα κιλά σου πρέπει να «κόψεις» θερμίδες από όλες τις πηγές – συμπεριλαμβανομένης και της ζάχαρης και ιδανικά να αυξήσεις τις θερμίδες που καις μέσω της άσκησης.
Όμως, σε ό, τι αφορά τη ζάχαρη συγκεκριμένα, μπορείς να την απολαμβάνεις με μέτρο, στην ποσότητα και τη συχνότητα που αναλογεί στις ανάγκες και τον τρόπο ζωής σου, χωρίς… παρενέργειες στο βάρος σου, και κυρίως χωρίς τύψεις!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ