H Σεφ Ντίνα Νικολάου είναι σίγουρη πως αυτή η γαλοπούλα είναι τέλεια! Γιατί; Πρώτον γιατί αυτό το μαρινάρισμα με αλατόνερο (άλμη) την κάνει απίστευτα τρυφερή, νόστιμη και ζουμερή, ενώ η γλυκιά γέμιση με πατέ από συκωτάκια δίνει ένα απίθανα νόστιμο αποτέλεσμα. Δεν έχεις παρά να τη δοκιμάσεις και θα τη θυμηθείς…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 1 μέτρια γαλοπούλα, βάρους 2-3 κιλών περίπου
- Για τη γέμιση: 200 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου
- 12 ξερά βερίκοκα, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένα
- ½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
- 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- ½ φλιτζάνι αμυγδαλόσκονη
- 1 κ.γ. πάπρικα, σε σκόνη
- Aλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για την κρούστα: 1 φλιτζάνι υγρή μαργαρίνη
- 1 κρασοπότηρο κονιάκ
- 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 2 κ.σ. μουστάρδα, απαλή
- 2 κ.σ. μέλι
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Λίγο μπαχάρι, σε σκόνη
- Για τη μαρινάδα με αλατόνερο: 4 λίτρα κρύο νερό
- 1 ½ φλιτζάνι αλάτι
- 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 1 κ.σ. ολοκληροι σπόροι πιπεριού
- 1 κ.σ. καρφάκια γαρίφαλου
- 4 φύλλα δάφνης
- 2 ακέρωτα πορτοκάλια, με τη φλούδα τους καλά πλυμένη, κομμένα σε λεπτές στρογγυλές φέτες
Τρόπος Μαγειρέματος
- Για το μαρινάρισμα: Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζω όλα τα υλικά της μαρινάδας και βυθίζω τη γαλοπούλα.
- Τοποθετώ ένα βάρος επάνω στη γαλοπούλα ώστε να μείνει διαρκώς κάτω από το νερό, σκεπάζω τη λεκάνη με αλουμινόχαρτο και μαρινάρω τη γαλοπούλα στο ψυγείο (ή σε κάποιο ασφαλές και κρύο μέρος) για 1 νύχτα.
- Την επομένη ξεπλένω πολύ καλά τη γαλοπούλα από τη μαρινάδα και τη σκουπίζω με μια βαμβακερή πετσέτα μέσα κι έξω. Πετάω τη μαρινάδα.
- Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ μουσκεύω τα βερίκοκα σε ζεστό νερό για 30 λεπτά. Τα στραγγίζω καλά, χωρίς να τα στύψω
- Βάζω στον κάδο του μπλέντερ τα συκωτάκια κοτόπουλου, τα στραγγισμένα βερίκοκα, τις σταφίδες, το γιαούρτι και την αμυγδαλόσκονη.
- Νοστιμίζω με την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά.
- Για το ψήσιμο: Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά όλα τα υλικά της κρούστας.
- Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
- Γεμίζω τη γαλοπούλα με το μείγμα της γέμισης και ράβω το άνοιγμα με σακοράφα και σπάγκο ή το στερεώνω με τα ειδικά μεταλλικά κλιπς μαγειρικής
- Αλατοπιπερώνω καλά όλη την εξωτερική επιφάνεια της γαλοπούλας και την αλείφω με το μείγμα της κρούστας.
- Μεταφέρω τη γεμισμένη γαλοπούλα σε μία μεγάλη και βαθιά γάστρα.
- Σκεπάζω με το καπάκι και ψήνω το πουλερικό για 1 ώρα.
- Στη συνέχεια αφαιρώ το καπάκι και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα, μέχρι η κρούστα της να ροδίσει καλά και το ψαχνό της να μαλακώσει.
Tip
Μυστικό νοστιμιάς: Για ακόμα καλύτερη γεύση, μούσκεψε τα βερύκοκα σε ζεστό τσάι του βουνού, με μερικές ίνες σαφράν!ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ