Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου φτιάχνει πίτα και μάλιστα κρεατόπιτα με ονομασία προέλευσης!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 1 πακέτο φύλλα σφολιάτας
- 1/2 κιλό αρνί κομμένο σε μπουκιές
- 1/2 κιλό χοιρινό κομμένο σε μπουκιές
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 4 κ.σ. δυόσμο
- 4 κ.σ. μαϊντανό
- 2 κ.σ πελτέ ντομάτας
- 1/2 φλ. Ρομπόλα (λευκό ξηρό κρασί Κεφαλλονιάς)
- 1/2 φλ. νερό
- 1/2 φλ. ρύζι καρολίνα
- 1 αυγό
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- αλάτι
- 1 φλ. κεφαλοτύρι Κεφαλλονιάς τριμμένο
Τρόπος Μαγειρέματος
- Σε φαρδιά κατσαρόλα ρόδισε το ψιλοκομμένο κρέας σε ελαιόλαδο για 6-7′.
- Προσθεσε τα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα και άφησέ τα να γίνουν διάφανα.
- Ρίξε το σκόρδο, ψιλοκομμένο και ανακάτεψε.
- Με κουτάλι τρίψε τον πελτέ ντομάτας στη βάση της κατσαρόλας για να βγάλει τα αρώματά του. Σβήσε με τη Ρομπόλα και ανακάτεψε καλά. Πρόσθεσε το νερό.
- Χαμήλωσε τη φωτιά, σκέπασε την κατσαρόλα και σιγόβρασε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
- Αλατοπιπέρωσε και ρίξε το ρύζι.
- Άφησε για λίγα λεπτά να πιει η γέμιση τα υγρά της.
- Βγάλε από τη φωτιά και άφησε λίγο να κρυώσει.
- Πρόσθεσε τα μυρωδικά, ψιλοκομμένα, και το αυγό και ανακάτεψε καλά.
- Βγάλε τη σφολιάτα τελευταία στιγμή από το ψυγείο. Χρησιμοποίησε μακρόστενο πυρέξ ή μακρόστενο ταψί 40 εκ.
- Με πινέλο λάδωσε ελαφρά ένα ταψί στις διαστάσεις της σφολιάτας. (Φροντίζουμε όταν απλώσουμε τη σφολιάτα να προεξέχει στα πλαϊνά, ώστε να κρατηθεί μέσα η γέμιση. Αν χρειαστεί, τέντωσε ελαφρά τη σφολιάτα ώστε να καλύψεις τα πλαϊνά του ταψιού).
- Άπλωσε σε λεπτή στρώση την κρύα γέμιση.
- Πασπάλισε με το κεφαλοτύρι και σκέπασε την πίτα με τη δεύτερη σφολιάτα.
- Τσίμπα με τα δάχτυλα τις άκρες ώστε να σφραγίσεις την πίτα.
- Με κοφτερό μαχαίρι, χάραξε τη σφολιάτα ώστε να εξατμίζονται τα υγρά της πίτας στο ψήσιμο.
- Ψήσε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα ή στους 200 βαθμούς με αέρα, στη μεσαία σχάρα.
- Μετά από τα πρώτα 10′ ψησίματος χαμήλωσε τη θερμοκρασία στους 180 ή στους 160 βαθμούς, αντίστοιχα, χωρίς να ανοιγοκλείνεις το φούρνο.
- Ψήσε συνολικά γύρω στη μια ώρα, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια της σφολιάτας και να ξεκολλήσει από το ταψί.
Tip
Η σφολιάτα αγαπάει το ψυγείο πριν μπει στο φούρνο, γι’ αυτό, όσο πιο παγωμένη είναι τόσο πιο τραγανό και αφράτο αποτέλεσμα θα έχεις!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ