Ένας εκλεκτός μεζές από την Κύπρο με άρωμα ανατολής! Η λέξη κούπα είναι παράφραση της αραβικής kibehh, που σημαίνει μπάλα… στην περίπτωσή μας γεμιστή μπαλίτσα από πληγούρι με κιμά! Δοκίμασέ το…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 4 ποτήρια πλιγούρι ψιλό
- 4 ποτήρια νερό
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι & κανέλα
- 1 μικρό κρεμμύδι χοντροκομμένο
- Για τη γέμιση: 600 γρ. κιμά χοιρινό
- 4 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- ¾ ποτηριού λάδι
- Αρκετό μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι, πιπέρι & κανέλα
- Λάδι για το τηγάνισμα
Τρόπος Μαγειρέματος
- Βάλε σε κατσαρόλα το νερό, το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα και το κρεμμύδι και βάλτη στη φωτιά. Μόλις κοχλάσουν την κατεβάζεις.
- Πρόσθεσε αμέσως το πλιγούρι και ανακάτεψε καλά μέχρι να απορροφηθεί το νερό.
- Σκέπασε την κατσαρόλα και άφησέ την έτσι για τουλάχιστον 3-3 ½ ώρες (ή όλο το βράδυ στο ψυγείο).
- Ετοίμασε τη γέμιση: σώταρε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι στο λάδι χωρίς να ροδίσει.
- Πρόσθεσε τον κιμά, το αλάτι, το πιπέρι, και την κανέλα. Ψήσε σε μέτρια φωτιά μέχρι που να αρχίσει να ροδίζει ο κιμάς.
- Ρίξε το μαϊντανό, ανακάτεψε και κατέβασε από τη φωτιά.
- Στράγγιξε τον κιμά από τα περιττά υγρά και βάλτον σε μπολ.
- Σε άλλο μεγάλο μπολ ζύμωσε καλά το μίγμα με το πληγούρι. Για να πλάσεις τις κούπες, πάρε λίγο, λίγο από το πληγούρι και πλάστο αρχικά σε μπαλίτσα.
- Με δάχτυλα βρεγμένα σε νερό, ξεκίνα να την πλάθεις ώστε να γίνει κυλινδρική χωρίς να σπάσει και να μοιάζει με μικρό σφηνακοπότηρο
- Γέμισε το κενό από μέσα με λίγη από τη γέμιση, και πλάσε ώστε να κλείσεις τις άκρες, σχηματίζοντας τες σε μύτη, βρέχοντας συνεχώς το δάχτυλό σου.
- Τηγάνισέ τες σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Tip
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ