Ο Jamie Oliver αγαπά το καλό κρέας και οι συνταγές του είναι πάντα ενδιαφέρουσες, όπως αυτό το εορταστικό χοιρινό μπούτι που θα ικανοποιήσει κάθε καλεσμένο!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- Ένα μπούτι χοιρινό με το κότσι και το δέρμα περίπου 3-4 κιλά
- 2 καρότα χοντροκομμένα
- 2 κλωνάρια σέλερι χοντροκομμένα
- 2 φύλλα δάφνης
- 16 μαύρα πιπέρια
- 1 πράσο καθαρισμένο και 1 φύλλο δάφνης δεμένα
- 2 πορτοκάλια
- 1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
- 2 κ.σούπας χοντρό αλάτι
- 3 κ.σούπας φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 βάζο μαρμελάδα πορτοκάλι
- 1 μικρό ματσάκι φρέσκο δεντρολίβανο
Τρόπος Μαγειρέματος
- Βάλε το μπούτι σε μεγάλη κατσαρόλα και σκέπασέ το με νερό.
- Ρίξε μέσα το καρότο, το σέλερι, τη δάφνη, τα πιπέρια, το πράσο.
- Καθάρισε τα πορτοκάλια (χωρίς το λευκό μέρος τους) και ρίξε τις φλούδες στην κατσαρόλα.
- Στύψ’ τα και ρίξε το χυμό στην κατσαρόλα μαζί με το αλάτι.
- Άφησε να πάρει βράση και μετά χαμήλωσε τη φωτιά στο χαμηλό να σιγοβράσει για περίπου μία ώρα και ένα τέταρτο, σκεπασμένο.
- Ξάφριζέ το όποτε χρειάζεται.
- Κατέβασέ το από τη φωτιά και άφησέ το να κρυώσει μέσα στο ζουμί για μισή ώρα.
- Βγάλε τα λαχανικά και κράτα το ζωμό για άλλη χρήση.
- Προθέρμανε το φούρνο στους 170°C.
- Προσεκτικά βάλε το κρέας σε ξύλο κοπής και με ένα μαχαίρι αφαίρεσε το δέρμα και μέρος από το λίπος.
- Χάραξε την επιφάνεια του κρέατος χιαστί και πιπέρωσέ το γενναία με το φρέσκο πιπέρι.
- Βάλε το κρέας σε ταψί και ψήστο για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει το λίπος και να είναι τραγανό.
- Βγάλτο από το φούρνο.
- Ανακάτεψε τη μαρμελάδα να γίνει λίγο πιο αραιή.
- Τρίψε το κρέας με δεντρολίβανο και άλειψέ το με μαρμελάδα.
- Βάλτο στο φούρνο για άλλη μια ώρα περίπου, περιχύνοντάς το τακτικά με μαρμελάδα μέχρι να ροδίσει.
Tip
Αν η μαρμελάδα πορτοκάλι δεν είναι του γούστου σου μπορείς να βάλεις μικρότερη ποσότητα βερίκοκο με την προσθήκη λίγου λεμονιού!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ