Τα σαλιγκάρια είναι από τις καλύτερες πηγές πρωτεϊνών που υπάρχουν και ένα παραγκωνισμένο τρόφιμο. Η συνταγή απαιτεί λίγο κόπο, όμως το αποτέλεσμα είναι ό,τι καλύτερο!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 80 έως 100 σαλιγκάρια
- 10 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
- 5 σκελίδες σκόρδο
- 4 ή 5 φύλλα δάφνης
- Αλάτι, πιπέρι μαύρο σε σπυριά
- Πιπέρι κόκκινο
- Λίγο κύμινο
- 5 γαριφαλλάκια
- 2 ξυλαράκια κανέλας
- 300 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 250 γραμμάρια κρασί κόκκινο
- 2 κουταλιές πελτές
- Ξύδι για το βράσιμο
Τρόπος Μαγειρέματος
- Βάλε τα σαλιγκάρια σε μία λεκάνη που έχει νερό μέχρι τη μέση και σκέπασέ την προσθέτοντας κάποιο βάρος πάνω. Τα αφήνουμε εκεί για πέντε έως έξι ώρες.
- Πλύνε τα σαλιγκάρια και βάλ’ τα σε μία μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό και μετά στη φωτιά.
- Μόλις αρχίσουν να βράζουν, τα ξαφρίζεις και έπειτα από είκοσι λεπτά βρασμού περίπου, ρίξε μπόλικο ξύδι και λίγο αλάτι για να αφρίσουν και να βγάλουν τα σάλια τους.
- Συνεχίζεις να ξαφρίζεις μέχρι να καθαρίσει το νερό, περίπου για μία ώρα.
- Τα ξεπλένεις με κρύο νερό και τα αφήνεις σε σουρωτήρι να κρυώσουν.
- Με κοφτερό μαχαίρι κόβεις την καμπούρα από το κέλυφός τους ώστε να εμφανιστεί το κρέας τους.
- Τα ξαναπλένεις καλά αρκετές φορές να καθαρίσουν από τα κομματάκια από το κέλυφος.
- Καθάρισε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
- Σε μεγάλη κατσαρόλα βάλε το λάδι και μόλις κάψει σόταρε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
- Χαμήλωσε τη φωτιά και ρίξε τα σαλιγκάρια με λίγο νερό να βράσουν για μισή ώρα.
- Πρόσθεσε το κρασί και τα μπαχαρικά (πιπέρια, κανέλα, γαρύφαλα, κύμινο, δάφνη) τον πελτέ αραιωμένο με λίγο νεράκι και άφησέ τα να βράσουν όλα μαζί σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας κάπου κάπου για 45 λεπτά.
- Χαμήλωσε κι άλλο τη φωτιά και συνέχισε το βράσιμο για περίπου άλλα 20 λεπτά μέχρι να λιώσουν τα κρεμμύδια και να έχει δημιουργηθεί μια παχύρρευστη σάλτσα.
Tip
Όταν αγοράσεις τα σαλιγκάρια σου πρέπει να προσέξεις να είναι ζωντανά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ