Όταν ο Ιμάμης “μπαΐλντισε” γεννήθηκε ένα από τα πιο παραδοσιακά πιάτα του καλοκαιριού. Η συνταγή προοριζόταν για κάποιον Ιμάμη, που την αγάπησε τόσο πολύ ώστε να καταβοχθίσει όλο το ταψί. Από τότε η γεμιστή μελιτζάνα με σαλτσούλα ντομάτας, κρεμμυδάκι και σκόρδο πήρε το χαρακτηριστικό όνομα Ιμάμ Μπαϊλντί. Δοκίμασέ το και μην σε τρομάζει η παράδοση. Όλες οι συνταγές έχουν τα μυστικά τους, που αν τα ακολουθήσεις το αποτέλεσμα θα είναι άψογο!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 8 μέτριες μελιτζάνες τσακώνικες (περίπου 1 1/2 κιλό)
- 4 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 8 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φέτες
- 2/3 του φλτζανιού ελαιόλαδο
- 6-7 φρέσκες ώριμες ντομάτες
- 1/2 φλτιζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
- Αλάτι, Πιπέρι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Πλύνε τις μελιτζάνες και καθάρισέ τες. Φρόντισε να κόψεις μερικές λωρίδες από τη μαύρη φλούδα εξωτερικά
- Σκίσε κάθε μελιτζάνα κατά μήκος, προσέχοντας να μην τις ανοίξεις πολύ για να μην διαλυθεί στο ψήσιμο
- Αλάτισέ τες εσωτερικά και εξωτερικά και άφησέ τες σε σουρωτήρι να μείνουν το λιγότερο μία ώρα
- Στη συνέχεια ξέπλυνέ τες από το αλάτι και στίψε τις να φύγουν τα πολλά υγρά τους
- Βάλε ελάχιστο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό σκεύος και τηγάνισε ελαφρά (μπορεί να σου φαίνεται πως έτσι βαραίνουν, αλλά σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ψηθούν καλά και θα είναι σκληρές)
- Σε ένα βαθύ αντικολλητικό σκεύος σόταρε το κρεμμυδάκι και το σκόρδο σε ελαιόλαδο
- Στη συνέχεια πρόσθεσε τη ντομάτα τριμμένη, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και άφησε τη σάλτσα να πάρει ελαφριά βράση για 10 λεπτά
- Γέμισε τις μελιτζάνες με ένα κουτάλι καλά και περίχυσε με το ζουμάκι της σάλτσα που έμεινε στο σκεύος
- Πρόσθεσε λίγο φρέσκο πιπέρι και βάλε στο φούρνο για μία ώρα στους 180oC
Tip
Το ιμάμ γίνεται πεντανόστιμο με λίγη καυτερή πιπεριά ή μπούκοβο στη σάλτσα του και τριμμένη φέτα. Δοκίμασέ το
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ