Ξινολάχανο

40 Λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη παρασκευή με λάχανο! Το… αφήνεις στο ζουμί του για κάποιες μέρες και η γεύση του γίνεται πιο έντονη και ελαφρώς ξινή. Και μετά ετοιμάζεις με αυτό απολαυστικά πιάτα – κυρίως με κρέας ή αλλαντικά – ιδανικά για πιο κρύο καριό. Δες πως θα ετοιμάσεις το choucroute (σουκρούτ), όπως το λένε οι Γάλλοι και θα το αποθηκεύσεις για τις συνταγές του χειμώνα.

Συστατικά

  • 1 μέτριο κεφάλι λάχανο (περίπου 1,2 κιλό)
  • 2 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.σ. σπόρους κύμινου

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Κόψε το λάχανο στα τέσσερα και καθάρισε τα εξωτερικά φύλλα και το σημείο κοντά στη βάση που είναι πιο σκληρό. Ψιλόκοψε όλο το λάχανο, όπως ακριβώς θα έκανες αν ετοίμαζες λαχανοσαλάτα
  • Βάλε όλο το λάχανο σε μεγάλο μπολ και πρόσθεσε το αλάτι. Με τα χέρια σου, ξεκίνα “μαλάξεις” σε όλο το μπολ ώστε να μοιράσεις το αλάτι σε όλο το λάχανο. Πρόσθεσε και τους σπόρους κύμινου (θα μπορούσες να του σπάσεις ελαφρά για πιο έντονο άρωμα)
  • Πάρε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο και σιγά, σγιά γέμισέ το με το λάχανο. Έχε κατα νου πως δεν πρέπει να το παραγεμίσεις, γιατί το ξινολάχανο βγάζει υγρά που φουσκώνουν και θέλει χώρο και αέρα. Πίεζε καλά με τη γροθιά σου το λάχανο να μην αφήσεις κενά και πολύ χώρο στο ενδιάμεσο. Χρησιμοποίησε ένα άλλο βαζάκι γεμισμένο με βότσαλα, ή κάποιο άλλο βαρύδι (που δεν θα αφήσει χρώμα, γεύση ή συστατικά στο λάχανο) για να κρατάς πατημένο το λάχανο προς τα κάτω.
  • Σκέπασε το μεγάλο βάζο με το λάχανο με ένα πανί που θα δέσεις με ένα φαρδύ λαστιχάκι στο στόμιο. Άφησε μια μέρα τουλάχιστον πιέζοντας πότε, πότε το λάχανο με το χέρι σου προς τα κάτω. Αν δεις και δεν βγάλει αρκετά υγρά, ώστε να καλύψει το λάχανο, τότε βάλε ένα κουταλάκι αλάτι σε ένα φλιτζάνι νερό, ζέστανέ το σε ένα κατσαρολάκι και πρόσθεσέ το στο λάχανο.
  • Άφησέ το από τρεις εως 10 ημέρες, σε σκιερό μέρος και σε θερμοκρασία δωματίου. Το ξινολάχανο σου είναι έτοιμο. Σκέπασέ το βαζάκι με το καπάκι του κανονικά και αποθήκευσε στο ψυγείο.

Tip

Ετοίμασέ το με τον ίδιο τρόπο, προσθέτοντας και τριμμένο καρότο. Θα γίνει εξαιρετικό συστατικό για τα hot dog!

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164