Χαρά – Πάντα αναρωτιόμουν πως μετράμε τις μεριδες φρούτων και λαχανικων! Όταν λεμε να καταναλωνουμε 5-7 μεριδες φρουτα κ λαχανικα για ποση ακριβως ποσοτητα μιλαμε;
Οι μερίδες φρούτων και λαχανικών ορίζονται ως εξής:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
1 μερίδα Φρούτα
Φρούτα μεσαίου μεγέθους: Μπανάνα, μήλο, πορτοκάλι κλπ – 1 φρούτο
Φρούτα μικρού μεγέθους: Βερύκοκα, μανταρίνια κλπ – 2-3 φρούτα
Καρπούζι/Πεπόνι: 1 φέτα καρπούζι και 1 ½ φέτα πεπόνι
Σταφύλι, κεράσια, φράουλες κλπ: 10-12 κομμάτια πολύ μικρά φρούτα (π.χ. 12 ρόγες σταφυλιού, 12 κεράσια, 10 φράουλες κλπ)
Αποξηραμένα φρούτα: Σταφίδες, δαμάσκηνα, βερύκοκα ξερά κτλ – 1 κουταλιά της σούπας
Χυμό: 1 ποτήρι (χωρίς ζάχαρη)
1 μερίδα Λαχανικά
Ωμά λαχανικά: Καρότα, Μπρόκολο, φασολάκια, κρεμμύδι κλπ – 1 φλιτζάνι
Μαγειρεμένα: ½ φλιτζάνι
Ζωμό λαχανικών: ¾ του φλιτζανιού
Φυλλώδη λαχανικά: Είτε ωμά, είτε μαγειρεμένα – Χόρτα, σπανάκι, μαρούλι κλπ. – 1 φλιτζάνι
Ελίνα Ασημακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος,
Επιστημονική Υπεύθυνη “Λόγω Διατροφής”, Καλύβια Αττικής
Γενική Γραμματέας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ