Τα ντολμαδάκια είναι ένα από τα αγαπημένα ορεκτικά των Ελλήνων κι εκείνα που μπορείς να φτιάξεις τώρα που τα αμπελόφυλλα είναι της εποχής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 70 αμπελόφυλλα
- 2 φλ. ρύζι για πιλάφι
- 2 μεσαία κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 8 κρεμμύδια χλωρά κομμένα σε ροδέλες
- 1 ματσάκι άνηθο
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- μερικά φύλλα δυόσμο
- 2 φλ. ελαιόλαδο
- χυμό από 2 λεμόνια
- αλάτι
- πιπέρι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Βράζεις σε μια κατσαρόλα νερό με αλάτι και όταν πλέον ζεματάει βάζεις τα αμπελόφυλλα 3 περίπου λεπτά
- Τα βγάζεις προσεχτικά ένα-ένα χρησιμοποιώντας την τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετείς σε ένα μεγάλο πιάτο ή γυάλινο σκεύος
- Κόβεις τα κοτσάνια και τις χοντρές ίνες
- Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίχνεις ½ φλυτζάνι λάδι και σοτάρεις τα κρεμμύδια
- Προσθέτεις τα μυρωδικά και το ρύζι, το ανακατεύεις για 1-2 λεπτά και ρίχνεις 2 φλιτζάνια νερό
- Τα αφήνεις να βράσουν 5 περίπου λεπτά ανακατεύοντας για να μην κολλήσει και το βγάζεις από τη φωτιά
- Παίρνεις ένα αμπελόφυλλο τη φορά στο χέρι σου, το τοποθετείς ανοιχτό σε ένα μεγάλο ξύλο κοπής έτσι ώστε η γυαλιστερή πλευρά να είναι προς τα κάτω και βάζεις στη μέση 1 κ.σ. γέμιση
- Διπλώνεις αρχικά τα πλαϊνά μέρη με φορά προς τα μέσα προς τα μέσα και στη συνέχεια τα κλείνεις από πάνω ενώ τα ρολάρεις πάνω στο ξύλο κοπής απαλά
- Το στρώσεις στον πάτο της κατσαρόλας, το ένα δίπλα στο άλλο και στη συνέχεια δημιουργείς και μια δεύτερη σειρά από πάνω
- Αφού τοποθετήσεις όλα τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα ρίχνεις το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό από λεμόνια και χλιαρό νερό που θα τα σκεπάσει
- Τοποθετείς ένα μεγάλο πιάτο πάνω από τους ντολμάδες ώστε να μην διαλυθούν και τους αφήνουν να βράσουν για 1 περίπου ώρα
- Για να καταλάβεις αν είναι έτοιμη αφαιρείς έναν και δοκιμάζεις αν το φύλλο έχει μαλακώσεις και το ρύζι έχει βράσει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ