Το Πάσχα είναι μια γιορτή παραδοσιακά… αρμυρή! Έλα, όμως, που τελικά αποδεικνύεται η γιορτή των γλυκών ή μάλλον των γλυκών ζυμών, μιας και τα ζυμώματα κατέχουν συμβολικό ρόλο στις παραδόσεις και τα έθιμά μας. Ένα, λοιπόν, από τα γλυκίσματα αυτής της περιόδου που μας γεμίζει αρώματα είναι και το τσουρέκι! Αυτό το αφράτο ζυμωτό “ψωμί”, που με την… ζαχαρένια μυρωδιά και την γλύκα του μπορεί αμέσως να σου αλλάξει τη διάθεση!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το μυστικό για την απόλυτη επιτυχία κρύβεται στην… υπομονή! Ο μόνος τρόπος να καταφέρεις να φτιάξεις ένα τσουρέκι αφράτο και μαστιχωτό είναι να του δώσεις χρόνο! Επιπλέον, θα πρέπει να τηρείς τις κατάλληλες θερμοκρασίες κατά την δημιουργία του, πράγμα που σημαίνει πως όλα τα υλικά σου θα πρέπει να είναι αυστηρά σε θερμοκρασία δωματίου, γιατί διαφορετικά το μείγμα της ζύμης δεν θα γίνει ποτέ όπως το θέλεις! Βλέπεις, εκείνο που χρειάζεται το τσουρέκι είναι να φουσκώσει και αυτό επιτυγχάνεται με τις σωστές ενώσεις!
Αν, λοιπόν, θέλεις να φτιάξεις το πιο λαχταριστό και μαλακό τσουρέκι που “λιώνει” στο στόμα, τότε δες παρακάτω τι πρέπει να κάνεις!
Τα υλικά που θα χρειαστείς για δύο τσουρέκια:
◊ 135 gr βούτυρο
◊ 135 gr γάλα πλήρες
◊ 200 gr ζάχαρη
◊ 5 αυγά
◊ 870 gr αλεύρι για τσουρέκι
◊ 21 gr ξερή μαγιά
◊ 100 gr χλιαρό νερό
◊ ξύσμα από ένα πορτοκάλι
◊ 3 gr μαστίχα
◊ 4 gr μαχλέπι
Και τι πρέπει να κάνεις:
♦ Σε ένα μπολ ανακάτεψε το χλιαρό νερό με μια πρέζα ζάχαρη και την μαγιά. Τύλιξε καλά το μπολ με μεμβράνη και άφησέ το για περίπου επτά λεπτά, μέχρι να δράσει η μαγιά και να αρχίσει να φουσκώνει το μείγμα.
♦ Στο μπλέντερ χτύπα την μαστίχα και το μαχλέπι με λίγη ζάχαρη, ώστε να γίνουν σκόνη.
♦ Σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά ζέστανε το βούτυρο με την ζάχαρη και το γάλα. Μόλις λιώσουν τα υλικά, άφησέ τα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
♦ Σε ένα μεγάλο μπολ πρόσθεσε το μείγμα με το βούτυρο και τέσσερα αυγά και ανακάτεψέ τα καλά με ένα σύρμα. Πρόσθεσε και το μείγμα της μαγιάς και ανακατέψτε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
♦ Στο μίξερ ανακάτεψε σε χαμηλή ταχύτητα το αλεύρι, την μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μείγμα με το βούτυρο και την μαγιά. Μόλις το μείγμα αρχίσει να ομογενοποιείται αύξησε την ταχύτητα σε μεσαία και συνέχισε το χτύπημα για περίπου 15 λεπτά, μέχρι η ζύμη να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου του μίξερ, αλλά να παραμένει κολλώδης και μαλακή.
♦ Κάλυψε την ζύμη με μεμβράνη και άφησέ την να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου τρεις ώρες.
♦ Αφού φουσκώσει η ζύμη, επεξεργάσου την απαλά για λίγο στα χέρια και κόψ’ την σε έξι μερίδες. Πάρε κάθε μερίδα και άνοιξέ την σε ρολό. Πιάσε τις δύο άκρες του ρολού και άρχισε να το τινάζεις στον αέρα πάνω- κάτω, ώστε να μακρύνει και να γίνει λωρίδα. Με τον ίδιο τρόπο άνοιξε άλλες δύο λωρίδες και πλέξε ένα τσουρέκι με τρεις πλεξούδες.
♦ Κάνε το ίδιο και με την υπόλοιπη ζύμη, ώστε να σχηματίσεις και το δεύτερο τσουρέκι και άφησέ τα σε ένα ταψί με λαδόκολλα σε ζεστό μέρος για άλλη τουλάχιστον μία ώρα, μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος.
♦ Σε ένα μικρό μπολ ανακάτεψε το ένα αυγό που σου έχει μείνει με μια κουταλιά νερό και άλειψε τα τσουρέκια απαλά με ένα πινέλο.
♦ Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 με 50 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Μόλις ετοιμαστούν, άφησέ τα να κρυώσουν τελείως πριν τα επεξεργαστείς.
*Μπορείς να το πασπαλίσεις με φιλέ αμυγδάλου πριν το ψήσιμο ή με λίγη ζάχαρη άχνη όσο είναι ακόμα ζεστό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ