Μίλα μου για μήλα... Οι πιο διάσημες ποικιλίες και πως θα τις χρησιμοποιήσεις στις συνταγές σου
Το ήξερες ότι το μήλο έχει 7.000 διαφορετικές ποικιλίες; Κόκκινα, κίτρινα, πράσινα - ξινά, γλυκά, μεγάλα, μικρά, μαλακά, πιο σφιχτά! Και η λίστα με τις διαφοροποιήσεις δεν σταματά πουθενα. Αν και είναι δύσκολο να τις συναντήσεις όλες στο μανάβικο, σίγουρα θα "πέσεις" πάνω στις 10 πιο... διάσημες ποικιλίες. Από την McIntosh που ενέπνευσε τους υπολογιστές και τα θρυλικά τηλέφωνα iphone, μέχρι τα πράσινα και κίτρινα μηλαράκια.
Συγκεντρώσαμε λοιπόν τις πολυσύχναστες ποικιλίες μήλων και προτάσεις για συνταγές με κάθε μία από αυτές...
Ζητήσαμε και την άποψη της Κλινικής Διαιτολόγου Διατροφολόγου Γιούλης Φραγκιαδουλάκη η οποία σημείωσε: "Aπό τις 7.000 ποικιλίες μήλων που υπάρχουν στον κόσμο, καλό είναι να προτιμούμε εκείνα που ευδοκιμούν τη συγκεκριμένη εποχή. Όλα τα είδη είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αν και πιστεύεται ότι τα κόκκινα μήλα είναι πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Συστήνεται, επίσης, να προτιμούμε μήλα χωρίς χτυπήματα και κοψίματα, ώστε να είμαστε βέβαιοι πως δεν έχουν εισχωρήσει φυτοφάρμακα στον καρπό"!
Μίλα μου για μήλα λοιπόν...
2. Granny Smith
H αλλιώς το πράσινο ξινόμηλο. Λόγω της παρουσίας της ζεαξανθινης και της λουτεινης προστατευτεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Θα δώσει στις συνταγές σου αυτή την "αψάδα", το ξινό που θέλεις. Αυτή η ιδιαίτερη γεύση του το κάνει και τόσο δημοφιλές σε σαλάτες, σούπες και γλυκά.
Μια νόστιμη και διαφορετική σούπα που μπροείς να ετοιμάσεις με αυτό το μήλο είναι η εξής:Σούπα με μήλο και μπρόκολο [Δες τη συνταγή εδώ]
Αν πάλι θέλεις κάτι πιο εξωτικό, δοκίμασε κοτόπουλο με κάρυ και πράσινο μήλο. [Δες τη συνταγή εδώ]
1. Golden Delicious μήλο
Ή πολύ πιο απλά το μαλακό και γλυκό κίτρινο μήλο: Ρυθμίζει την ισορροπία των ορμονών, προλαμβάνει το καρκίνο του παχέος εντέρου, διατηρεί σε υγιές επίπεδο το δέρμα, προστατεύει έναντι των φλεγμονών και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου. Πιο ουδέτερο...καλό για να κάνεις χυμούς και πουρέ για να συνοδεύεις τα φαγητά σου.
Είναι ίσως το πιο ευαίσθητο μήλο που υπάρχει, αλλά είναι παράλληλα κατάλληλο για όλες τις χρήσεις. Μηλόπιτες, γέμιση σε γλυκά κ.α. Το μειονέκτημά του είναι πως κάνει εύκολα μαύρα σημάδια και "μαραίνεται" γρήγορα ακόμη κι αν αποθηκεύεται με τον καλύτερο τρόπο.
10. McIntosh Μήλα
Αν το όνομα σου θυμίζει κάτι, τότε καλά κατάλαβες. Το μικρό, γλυκό κόκκινο μηλαράκι αποτέλεσε την έμπνευση για τον Κολοσσό των υπολογιστών Apple. Είναι κι αυτό φρούτο του Φθινοπώρου και ιδανικό για δεκάδες χρήσεις. Ιδανικό για σνακ όπως είναι ωμό, αλλά και σε μια σειρά από συνταγές. Χαρακτηριστικό του το έντονο ευχάριστο άρωμα που θα πλημμυρίσει την κουζίνα σου.
Μην ξεχνάς για τα κόκκινα μήλα: Η παρουσία της ανθοκυανινης είναι ισχυρή και δρα προστατευτικά στις καρδιαγγειακές παθήσεις, μειώνοντας ταυτόχρονα την "κακή" (LDL) χοληστερόλη και προσφέρει ισχυρή προστασία έναντι της οξείδωσης των ελεύθερων ριζών.
Φτιάξε με αυτά αρωματική μηλόπιτα. [Δες τη συνταγή εδώ]
9. Lady Sudeley Μήλο
Είναι εκείνο το κόκκινο μηλαράκι με τις χρυσές-πορτοκαλί γραμμούλες σε όλη του τη φλούδα. Είναι γνωστό και με την ονομασία Jacob’s Strawberry, μαλακό και πολύ γλυκό είναι ιδανικό για σάλτσες και φρουτοχυμούς.
Ετοίμασε υπέροχο Fruit Punch με μήλο και Lime - Portobello Punch [Δες τη συνταγή εδώ]
8. Red Rome μήλο
Κατακκόκινο με ανεπαίσθητες λευκές πιτσιλιές στη φλούδα του, είναι ιδανικό για σάλτσες, μαγείρεμα, αλλά και για σαλάτες. Είναι ελαφρώς πιο όξινο με ζουμερή, τραγανή λευκο-πράσινη σάρκα.
Ετοίμασε με την ποικιλία αυτή μια νόστιμη χορταστική σαλάτα. Σαλάτα μήλο με χοιρομέρι [Δες τη συνταγή εδώ]
7. Red Delicious Μήλο
Κατακόκκινο από την κορφή ως τα νύχια, χωρίς ίχνος πράσινης ή κίτρινης απόχρωσης είναι το πιο "διάσημο" μήλο στην Αμερική, αφού εκεί έχει τις "υψηλότερες πωλήσεις". Είναι τραγανό και γλυκό και αποτελεί την εικόνα του φρούτου που έχει συνήθως ο περισσότερος κόσμος όταν ακούει το όνομα μήλο. Όπως καταλαβαίνεις το μήλο αυτό είναι ιδανικό για να καταναλώνεται φρέσκο...
Ετοίμασε υπέροχο γλυκό μηλαράκι με τα πιο μικρά από αυτά. Καραμελωμένο μήλο [Δες τη συνταγή εδώ]
6. Macoun μήλο
Θα σου θυμίσει πολύ το McIntosh, αφού αποτελεί ως ποικιλία το μικρό του "αγοράκι"!Παρόλα αυτά το χρώμα του είναι πιο έντονο κόκκινο, με πιο μεγάλα πράσινα σημάδια στην επιφάνειά του. Είναι ένα μήλο για όλες τις χρήσεις και διατηρεί επίσης το υπέροχο, έντονο άρωμά του. Έχει ένα μειονέκτημα που πρέπει να λάβεις υπόψη σου. Κάνει εύκολα σημάδια και μαυρίζει. Γι' αυτό κατανάλωσέ το άμεσα...
Βάλε τα Red Delicious μήλα να ψηθούν και να δώσουν το άρωμά του και ετοίμασε Σαλάτα με ψητά μήλα [Δες τη συνταγή εδώ]
5. Paula Red μήλο
Είναι το μήλο που θα κάνει πρώτο την εμφάνισή του στα μανάβικα, εκεί κατά τις αρχές Σεπτεμβρίου. Έχει ανοικό κόκκινο χρώμα και είναι συνήθως μικρό σε μέγεθος και όχι τοσο γλυκό, όσο ζουμερό και τραγανό. Ιδανικό για όσους δεν θέλουν το μήλο πολύ γλυκό...
Φτιάξε με αυτά μήλα στο φούρνο με μέλι και σταφίδες. [Δες τη συνταγή εδώ]
4. Gala μήλο
Έχει κίτρινη σάρκα, που προσπαθεί να βγει και στην φλούδα αφήνοντας κιτρινωπό, πορτοκαλί χρώμα. Είναι αρκετά μεγάλο και τρώγεται καλύτερα φρέσκο, αφού είναι γλυκό με μια ιδέα όξινου τελειώματος στην άκρη της γλώσσας.
Αν θέλεις ετοίμασε με αυτή την ποικιλία γαλλική συνταγή. Χοιρινό με μήλα. [Δες τη συνταγή εδώ]
3. Jonagold μήλα
Είναι μια διασταύρωση με Golden - κίτρινο μήλο που του αφήνει και τους έντονους κίτρινους χρωματισμούς στη φλούδα. Είναι σκληρό μήλο, με πολύ χυμό και κάπως όξινη γεύση. Αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για γλυκά, αλλά μπορείς να το μαγειρέψεις και σε όποια συνταγή θες. Άλλωστε μπορείς να το αποκαλείς και μήλο survivor, αφού θα αντέξει στο ψυγείο σου ακόμη και 3 μήνες.
Βρήκαμε μια συνταγή για muffin με καρότο και μήλο, ιδανική για τη συγκεκριμένη ποικιλία. [Δες τη συνταγή εδώ]
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ