H Σεφ Ντίνα Νικοάλου μας δίνει μια ξεχωριστή συνταγή που παντρεύει το πιο νόστιμο γλυκό της ανατολής με τη σοκολάτα. Τραγανοί, καβουρδισμένοι ξηροί καρποί μπλέκουν με απολαυστική σοκολάτα και βυθίζονται σε γυαλιστερό σιρόπι. Απλά απολαυστικό…
Πηγή
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα
- 1 φλιτζάνι ανάλατα φιστίκια Αιγίνης
- 1 φλιτζάνι φουντούκια
- 2 φλιτζάνια κουβερτούρα (τουλάχιστον 55% περιεκτικότητα) τριμμένη στην χονδρή πλευρά του τρίφτη
- 1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 150 γρ. αγελαδινό βούτυρο (ή μαργαρίνη), λιωμένο, χωρίς όμως να κάψει
- 7 φύλλα κρούστας ή Βυρηττού
- Για το σιρόπι: 2 φλιτζάνια (400 ml) νερό
- 1½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 3 κ.σ. μέλι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Βάλε όλους ξηρούς καρπούς σε ένα άνετο ταψί και καβούρδισε σε δυνατό γκριλ για 3′ – 4′ λεπτά, να ροδίσουν. Άφησε να κρυώσουν και χτύπησε στο μπλέντερ ή κοπάνισε με γουδί σε δόσεις να γίνουν χοντροκομμενη. Ανακάτεψε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με την κουβερτούρα και την καστανή ζάχαρη και άφησε στην άκρη.
- Προθέρμανε το φούρνο στους 180° C. Στρώσε ένα μεγάλο ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Σε μια επίπεδη και καθαρή επιφάνεια άπλωσε 1 φύλλο και άλειψε με το λιωμένο βούτυρο. Πασπάλισε με το μείγμα των ξηρών καρπών. Σκέπασε με το δεύτερο φύλλο, βουτύρωσε και πασπάλισε και πάλι με το μείγμα των ξηρών καρπών. Συνέχισε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα (βουτυρωμένα όλα) και το μείγμα των ξηρών καρπών.
- Τύλιξε τα φύλλα όλα μαζί σε ρολό, από τη στενή πλευρά, φέρνοντας προς τα μέσα και τις πλαϊνές άκρες ώστε να εγκλωβιστεί η γέμιση. Βάλε το ρολό στο στρωμένο ταψί και ψήσε για 45′ – 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάλε όλα τα υλικά του σιροπιού και βράσε για 12′ λεπτά, σε μέτρια φωτιά.
- Περίχυσε το μπακλαβά κρύο με το σιρόπι καυτό, αφού το σουρώσεις για να είναι καθαρό από τυχόν υπολείμματα. Σέρβιρε όταν κρυώσει καλά και πάλι.
Tip
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ