Δεν θα σου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό, αλλά το ξύδι που αγοράζεις κάθε τρεις και λίγο από το σούπερ μάρκετ και ξοδεύεις ένα σωρό χρήματα -ειδικά αν ανήκεις στην κατηγορία των foodies και προσπαθείς να χρησιμοποιείς τα πιο εκλεκτά και ιδιαίτερα συστατικά στο μαγείρεμά σου-, είναι αρκετά εύκολο να το φτιάξεις και στο σπίτι!
Μάλιστα, το homemade ξύδι δεν απαιτεί σχεδόν καθόλου έξοδα, αλλά σίγουρα θα χρειαστεί να κάνεις υπομονή για ένα διάστημα, αν θέλεις να έχεις το πιο μεστό και λαχταριστό αποτέλεσμα! Θα καταλάβεις πόσο αξίζει η… θυσία της αναμονής, όταν αναλογιστείς σε πόσα διαφορετικά πιάτα προσθέτεις καθημερινά έστω και ελάχιστες σταγόνες από το αγαπημένο σου ξύδι και καταφέρνει να “απογειώσει” τη γεύση τους, δημιουργώντας μικρές εκρήξεις στο στόμα, κάθε φορά που δοκιμάζεις μια μπουκιά!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μην το πολυσκέφτεσαι! Εφοδιάσου με τα… μόλις δύο συστατικά που χρειάζεσαι (που θα σου δώσουν μεγάλη ποσότητα ξυδιού, μην φοβάσαι) και ξεκίνα τη διαδικασία τώρα κιόλας!
Τι θα χρειαστείς:
1 1/2 φλ. κόκκινο ή λευκό κρασί
και 1/2 φλ. μυλόξυδο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
…και τι πρέπει να κάνεις:
Σε ένα μεγάλο γυάλινο δοχείο ανακάτεψε το κρασί και το μυλόξυδο.
Σκέπασε το δοχείο με ένα κομμάτι γάζα ή μια καθαρή πετσέτα και σφίξε το ύφασμα γύρω από το στόμιο με ένα λαστιχάκι.
Τοποθέτησε το δοχείο σε ένα σκιερό και δροσερό μέρος.
Αυτό ήταν! Από εδώ και πέρα θα πρέπει να αφήσεις τη… χημεία να κάνει τα μαγικά της! Με αυτό τον τρόπο, θα δώσεις το χρόνο στα δύο υλικά να κάνουν τις απαραίτητες ζυμώσεις που χρειάζονται για να μετατραπεί το κρασί σε ξύδι με τη βοήθεια του μυλόξυδου και του οξυγόνου.
Η διαδικασία της ζύμωσης και άρα της παραγωγής του ξυδιού μπορεί να πάρει αρκετό καιρό, από μερικές εβδομάδες, μέχρι κάποιους μήνες. Το μόνο σημείο που πρέπει να προσέξεις από εδώ και πέρα είναι να ανακατεύεις σε τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε τρεις ημέρες) το μείγμα και να το δοκιμάζεις για να τεστάρεις την οξύτητα και τη γεύση του.
Όταν πλέον το ξύδι σου αποκτήσει τη γεύση που έχεις συνηθίσει και γνωρίζεις, ρίξε τα 3/4 του μείγματος σε ένα καθαρό μπουκάλι που να χωράει ίσα- ίσα την ποσότητα και να φροντίζεις να μην μένει ανοιχτό και να έρχεται το ξύδι σε επαφή με το οξυγόνο, γιατί ουσιαστικά θα… ξεθυμάνει! Όσο πιο αεροστεγώς κλείνει το μπουκάλι, τόσο το καλύτερο!
Το υπόλοιπο 1/4 του μείγματος που έχεις κρατήσει μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις κι άλλο ξύδι, προσθέτοντας απλά κι άλλο κρασί! Έτσι θα μπορείς να φτιάχνεις το δικό σου ξύδι για πολύ καιρό ακόμη!
Καλή επιτυχία!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ