Πάσχα χωρίς βαμμένα αυγά, καλοκαίρι χωρίς ήλιο! Ok, πολλά μπορεί να είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το Πάσχα και του δίνουν αυτή την ιδιαίτερη ανοιξιάτικη αίσθηση που έχει, αλλά τα χρωματιστά αυγά είναι μία από τις πιο παραδοσιακές πρακτικές, ενώ ενέχουν και σημαντικούς θρησκευτικούς συμβολισμούς στη διαδικασία τους. Το… πατροπαράδοτο βάψιμο των κόκκινων αυγών πραγματοποιείται τη Μεγάλη Πέμπτη και για την εκκλησία συμβολίζει το αίμα του Χριστού. Φυσικά, πλέον αποτελεί μία περισσότερο εθιμοτυπική διαδικασία, γι’ αυτό και γύρω σου μπορείς να βρεις κάθε λογής διαφορετική απόχρωση, αλλά και τεχνική βαψίματος! Θα θυμάσαι σίγουρα και τις πασχαλινές χαλκομανίες που συνηθίζαμε να κολλάμε γύρω από τα αυγουλάκια όταν ήμασταν μικροί!
Εάν, λοιπόν, ετοιμάζεσαι και φέτος να… ενδώσεις σε αυτή την παράδοση και να βάψεις τα καθιερωμένα πασχαλινά αυγά, τότε είναι ευκαιρία να δοκιμάσεις μερικές νέες ιδέες, δεν συμφωνείς; Μάλιστα, σε μια εποχή που η περιβαλλοντική συνείδηση, το eco-friendly κίνημα και οι έννοιες όπως “βιολογικό”, “οργανικό” και “ολιστικό” έχουν μπει στο καθημερινό λεξιλόγιό μας, δεν πιστεύεις ότι οι χημικές χρωστικές ουσίες με τις οποίες έβαφαν τα αυγά οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας είναι πλέον παρωχημένες; Γι’ αυτό και με λίγη φαντασία μπορείς να ετοιμάσεις τα φετινά αυγά με τη βοήθεια της φύσης και των φρέσκων λαχανικών και κάπως έτσι, με minimum κόστος και απολύτως φυσικά θα έχεις τα πιο in style βαμμένα αυγά για το Πάσχα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις μερικές τεχνικές, ώστε να δημιουργήσεις τα πιο όμορφα και low budget πασχαλινά αυγά!
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
◊ Για κόκκινα αυγά: 1/2 κιλό παντζάρια ξεφλουδισμένα
◊ Για κίτρινα αυγά: 250 gr φλούδες κρεμμυδιού
◊ Για πορτοκαλί αυγά: 1 ½ φλ. κουρκουμάς
◊ Για μωβ αυγά: 1 μικρό κόκκινο λάχανο
Και τι πρέπει να κάνεις:
♦ Για κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις θα χρειαστείς μια δωδεκάδα βραστά αυγά και η βασική διαδικασία είναι ίδια για όλα τα υλικά.
♦ Σε μια κατσαρόλα με τρία λίτρα νερό πρόσθεσε την ποσότητα του κάθε λαχανικού που βλέπεις παραπάνω και βράσε για μισή ώρα, μέχρι το χρώμα που θα πάρει το νερό να είναι σκούρο και “συμπαγές”. Άφησε το χρωματισμένο μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και έπειτα πρόσθεσε ¼ του φλιτζανιού ξύδι. Έπειτα, ρίξε με προσοχή στην κατσαρόλα τα βρασμένα αυγά και άφησέ τα για μισή ώρα να πάρουν χρώμα.
◊ Για καφέ αυγά: 3 φλ. δυνατός καφές φίλτρου
♦ Για αυτή την απόχρωση, η διαδικασία είναι ελαφρώς διαφορετική. Φτιάξε ένα μείγμα δυνατού καφέ στη μηχανή και μόλις έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, πρόσθεσε ¼ του φλιτζανιού ξύδι και βύθισε τα αυγά στο μείγμα. Και σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να παραμείνουν στο ψυγείο μισή ώρα.
*tip: Εννοείται πως όσο περισσότερο αφήσεις τα αυγά στο χρωματισμένο νερό, τόσο πιο πολύ θα σκουρύνουν. Επίσης, μπορείς να κάνεις συνδυασμούς για πιο ιδιαίτερες αποχρώσεις, αφήνοντας για παράδειγμα τα αυγά για μισή ώρα στο νερό λάχανου και έπειτα για 10 λεπτά στο νερό κουρκουμά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ