5 “έξυπνες” τροφές για αδυνάτισμα και υγεία! Βάλτες στο πρόγραμμα…

Εντάξει, μπορεί να μην υπάρχουν μαγικές λύσεις που θα εξαφανίσουν ως δια μαγείας τα ενοχλητικά ψωμάκια και την περιφέρεια, η επιστήμη της διατροφής όμως έχει εντοπίσει τροφές που αν τις προσθέσεις στην καθημερινότητά σου… θα δεις διαφορά!

Ζητήσαμε την πολύτιμη συμβουλή του Διαιτολόγου Διατροφολόγου Νικόλαου Κριαρά για να μας εξηγήσει πώς 5 έξυπνες τροφές θα σε βοηθήσουν να χάσεις πόντους από τη μέση, να αποβάλεις τις βλαβερές τοξίνες και να δώσεις στον οργανισμό σου το boost που του χρειάζεται…

ΟΙ 5 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ

1. Φακές
Ξέρω είσαι κι εσύ από εκείνες που έκλειναν τη μύτη και τις έτρωγαν με το ζόρι, μετά από προτροπή της μαμάς. Αν θέλεις όμως να μάθεις οι φακές εκτός φυσικά από το σίδηρο είναι ο νούμερο 1 σύμμαχος στο αδυνάτισμα. “Ερευνητές στην Αυστραλία ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες που περιέχονται στις φακές βοηθούν στην πρόληψη της υπέρτασης. Περιέχουν σίδηρο και είναι πλούσιες σε βιταμίνη C δίνοντας στον οργανισμό τη δυνατότητα καλύτερης απορρόφησης του σιδήρου”.

2. Φασόλια
Ναι, πάλι τα όσπρια βρίσκονται στην κορυφή με τα smart food που αγαπούν τη σιλουέττα σου. “Εκείνοι που καταναλώνουν φασόλια έχουν μειωμένες πιθανότητες παχυσαρκίας κατά 22% και έχουν μικρότερη περίμετρο μέσης από εκείνους που δεν τρώνε καθόλου”.

3. Λεμονόχορτο
Ίσως να μην το γνωρίζεις, αλλά δεν θα δυσκολευτείς να το βρεις σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Είναι ξυλώδες, σε σχήμα βολβού με άρωμα λεμονιού. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα φύλλα του. Θα αποβάλει για χάρη σου όλες τις επιβλαβείς τοξίνες, ενώ οι λιποδιαλυτές ουσίες του θα σε βοηθήσουν να χάσεις κιλά. “To λεμονόχορτο, θεωρείται ιδανική σύσταση προς την αποβολή τοξινών, της ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος και της αναγέννησης του συνδετικού ιστού. To γεγονός των ιδιαίτερων ευεργετικών ιδιοτήτων του έγκειται στο ότι εμπεριέχει τις βιταμίνες Β 1, Β 2, Β 12 (απ’ το σύμπλεγμα Β) και τις λιποδιαλυτές Α και C. Τέλος, είναι πλούσιο σε περιεκτικότητα σε φώσφορο, κάλιο”.

ΕΝΤΑΞΕΙ ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΨΩ;

Η λεμονάτη γεύση του δεν μπορεί παρά να δώσει ευχάριστη νότα στα φαγητά σου. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για όλων των ειδών τα φαγητά

Σαλάτες: Ετοίμασε δροσερό ντρέσινγκ με πολτοποιημένο λεμονόχορτο και χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού για τις αγαπημένες σου σαλάτες.
Πουλερικά: Λίγο ψιλοκομμένο λεμονόχορτο στην κοιλιά του κοτόπουλου με πατάτες στο φούρνο είναι αρκετό.
Ψάρια: Αν επιλέξεις να τα κάνεις στο τηγάνι, απλά βάλε το λεμονόχορτο στην κοιλιά του ψαριού. Αν πάλι τα κάνεις ψητά, λιώσε το λεμονόχορτο και πρόσθεσέ το στο λαδολέμονο που χρησιμοποιείς κατά το ψήσιμο.
Σούπες: Άφησε μεγάλα κομμάτια από τον βολβό του φυτού στο νερό της σούπας που βράζει. Αφαίρεσέ τα πριν σερβίρεις.

4. Ψύλλιο
Ένα φυτό από τη μακρινή Ινδία, του οποίου οι σπόροι φαίνεται να έχουν μοναδικές ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Αν αναμειχθεί με ζεστό νερό μετατρέπεται σε ζελέ.

“To ψύλλιο, εμφανίζει ισχυρή δράση στη προστασία του γαστρεντερικού συστήματος, λόγω της έντονης παρουσίας των φυτικών ινών” αναφέρει ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς.

“Ένα υγιές και θρεπτικό γεύμα που θα προστατεύσει τον οργανισμό, το γαστρεντερικό αλλά και θα σου προσφέρει αίσθημα πληρότητας είναι η ανάμειξη 2 κουταλιών της σούπας ψύλλιο, σε 1 φλιτζάνι φρούτα, συνδυασμένο με ένα γιαούρτι 0%.

5. Τζίνσενγκ
Έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ελιξήριο υγείας. Πρόκειται για μια ρίζα την οποία μπορείς να ετοιμάσεις σε ρόφημα. Κυκλοφορούν στην αγορά και διάφορα σκευάσματα, όπως σιρόπι ή σκόνη που περιέχουν τζίνσενγκ. Είναι το φυσικό τονωτικό του οργανισμού που θα σε βοηθήσει να μειώσεις το αίσθημα κόπωσης, να έχεις αντοχή, να βελτιώσεις τη συγκέντρωση και τη μνήμη και να ανακουφιστείς από τους πόνους.
“Όλα αυτά μπορείς να τα επιτύχεις παίρνοντας τζίνσενγκ (το οποίο περιέχει τα ενεργά συστατικά που ονομάζονται σαπονίνες – διεγερτικά συστατικά που είναι στην ίδια κατηγορία με την καφεΐνη) και κάνοντας προπόνηση. Οι ερευνητές στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Rochester της Νέας Υόρκης ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα των σαπονινών διαφέρουν πάρα πολύ από προϊόν σε προϊόν. Η συνιστώμενη καθημερινή δόση είναι 100 έως 500 mg” επισημαίνει η διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς!

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164