Το cassoulet είναι κάτι σαν την ισπανική παέγια! Ένα πιάτο που συγκεντρώνει πολλά είδη κρέατος (όχι βέβαια θαλασσινά) σε ένα πιάτο, με κυρίαρχο συστατικό τα φασόλια και το χοιρινό. Παραδοσιακή συνταγή που μετρά σήμερα εκατοντάδες χρόνια ζωής. Εμείς την… προσαρμόσαμε ελαφρώς στα ελληνικά δεδομένα και στην προσφέρουμε να τη δοκιμάσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 300 γρ. αρνίσιο μπούτι ξεκοκαλισμένο
- 500 γρ. χοιρινή σπάλα ξεκοκαλισμένη
- 400 γρ. σύγκλινο
- 300 γρ. χωριάτικο λουκάνικο
- 50 γρ. βούτυρο (μπορείς να κρατήσεις ένα κομμάτι από το σύγκλινο)
- 500 γρ. φασόλια
- 1 καρότο
- 5 σκελίδες σκόρδο
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- 1 κ.σ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
- 1 μπουκέτο φρέσκων μυρωδικών (μαϊντανό, δάφνη και δενδρολίβανο)
- 1 δοντάκι ξερό γαρίφαλο
- Λίγο τριμμένο ψωμί
- Αλάτι και πιπέρι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Βάλε τα φασόλια να μουλιάσουν σε κρύο νερό από την περασμένη. Φρόντισε να αλλάξεις το νερό δύο με τρεις φορές
- Σε μεγάλη κατσαρόλα βάλε δυόμιση λίτρα νερό, πρόσθεσε τα φασόλια αφού τα στραγγίξεις από το νερό που μούλιασαν, ένα κρεμμύδι καθαρισμένο και στο οποίο έχεις βυθίσει το γαρίφαλο, δύο σκελίδες σκόρδο, το σύγκλινο, το καρότο σε ροδέλες και τα μυρωδικά σου. Κλείσε το καπάκι και άσε το φαγητό σου να σιγοβράσει για 15 λεπτά
- Άνοιξε την κατσαρόλα και αφαίρεσε το σύγκλινο. Γύρισε τα φασόλια με το υπόλοιπο ζουμάκι σε άλλο σκεύος και καθάρισε την κατσαρόλα.
- Κόψε όλα τα κομμάτια κρέας σε κομμάτια και πέρασέ τα από την κατσαρόλα να πάρουν χρώμα αφού βάλεις το βούτυρο να λιώσει. Πρόσθεσε το σύγκλινο επίσης κομμένο σε μικρά κομμάτια, το δεύτερο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τρεις σκελίδες σκόρδο λιωμένες, το χυμό ντομάτας και 1 λίτρο από το ζουμί μέσα στο οποίο έβρασαν τα φασόλια σου. Άφησε να πάρει βράση και χαμήλωσε τη φωτιά αφήνοντας το φαγητό να σιγοβράσει για 20 λεπτά περίπου
- Πρόσθεσε τώρα τα φασόλια, αφού τα στραγγίξεις από τα υπόλοιπα υγρά τους και τα λουκάνικα ολόκληρα ή σε μικρότερα κομμάτια. Αλατοπιπέρωσε και αφού πάρει και πάλι βράση, χαμήλωσε τη φωτιά και άφησε να σιγοψηθεί άλλα 15 λεπτά
- Γύρισε το φαγητό σε γάστρα, πασπάλισε με τη φρυγανιά και βάλε στο φούρνο να κάνει τραγανή κρούστα για μερικά λεπτά στο γκριλ, λίγα λεπτά πριν σερβίρεις.
Tip
Οι Γάλλοι χρησιμοποιούν παστό χοιρινό και μια λιπαρή παρασκευή πάπιας με λίπος. Γι' αυτό σου προτείνουμε το σύγκλινο. Εσύ μπορείς επιλέξεις και λούτζα ή απάκι!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ