Αυτή η ζεστή σαλάτα με φακές θα σε εκπλήξει με τα αρώματα από τα μπαχαρικά αλλά και τα φρέσκα μυρωδικά! Δοκίμασέ την!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, + λίγο ακόμη για το σερβίρισμα
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 2 φλιτζάνια μικρές φακές, καλά πλυμμένες
- 3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
- 3 κ.σούπας χυμό λεμόνι
- 2 κ.σούπας ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
- αλάτι και πιπέρι
- 6 κ.σούπας βούτυρο ανάλατο λιωμένο
- 3/4 κ.γλυκού κανέλα
- μισό κουταλάκι μοσχοκάρυδο
- μια πρέζα γαρύφαλο
- 1, 5 κιλό κολοκύθα κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 1 μήλο γκόλντεν κομμένο σε λεπτά μισοφέγγαρα
- το μισό από ένα κεφαλάκι ραντίτσιο, με τα φύλλα κομμένα στο χάρι
- φύλλα μαϊντανού για το σερβίρισμα
Τρόπος Μαγειρέματος
- Ζέστανε σε μεγάλη κατσαρόλα 2 κ.σούπας από το λάδι.
- Ρίξε το κρεμμυδάκι και μαγείρεψε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να πάρει ελαφρώς ρόδινο χρώμα, περίπου 5 λεπτά.
- Πρόσθεσε το σκόρδο και μαγείρεψε ανακατεύοντας άλλα 2 λεπτά.
- Ρίξε τις φακές, το θυμάρι και 3 φλιτζάνια νερό και άφησε να πάρει βράση.
- Σκέπασε την κατσαρόλα και σιγόβρασε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να απορροφηούν τα υγρά, περίπου μισή ώρα.
- Αφαίρεσε τα κλωναράκια από το θυμάρι.
- Βάλε τις φακές σε σαλατιέρα και άφησέ τες να κρυώσουν λίγο.
- Πρόσθεσε το λεμόνι, το σχοινόπρασο και το υπόλοιπο λάδι. Αλατοπιπέρωσε.
- Προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
- Σε ένα μπολ ανακάτεψε το βούτυρο με την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο και αλατοπιπέρωσε.
- Βάλε την κολοκύθα σε μεγάλο μπολ και ανακάτεψέ την με 5 κουταλιές σούπας από το μίγμα του βούτυρου. Αλατοπιπέρωσέ την.
- Άπλωσε την κολοκύθα σε λαμαρίνα που έχεις στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και ψήσ’ την για 10 λεπτά.
- Στο μπολ που είχες την κολοκύθα ρίξε το μήλο μαζί με το υπόλοιπο βούτυρο.
- Γύρισε τα κομμάτια της κολοκύθας που ψήνονται και βάλε και το μήλο στο ταψί. Ψήσε άλλα δέκα λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα μήλα και η κολοκύθα.
- Βάλε σε πιατέλα την κολοκύθα, το μήλο και το ραντίτσιο. Ρίξε από πάνω τις φακές και περίχυσε με λίγο ελαιόλαδο.
- Γαρνίρισε με τον μαϊντανό και ίσως λίγο έξτρα σχοινόπρασο.
Tip
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ