Πολλές είναι οι παραδόσεις και τα έθιμα που πλαισιώνουν το ελληνικό Πάσχα, από τις καθημερινές συνήθειες που χαρακτηρίζουν τη Μεγάλη Εβδομάδα, έως την κορύφωση του Μεγάλου Σαββάτου και της Ανάστασης, αλλά και του οβελία που σουβλίζουμε την Κυριακή του Πάσχα. Ανάμεσα σε όλες αυτές τις παραδοσιακές πρακτικές, θα βρεις και αρκετές… γαστριμαργικές δημιουργίες που ως επί το πλείστον ακολουθούν τη θρησκευτική κατάνυξη που χαρακτηρίζει την ανοιξιάτικη γιορτή. Μία από αυτές, λοιπόν, τις γευστικές απολαύσεις που συναντάμε στη γιορτή του Πάσχα είναι και τα κουλούρια της Λαμπρής!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα κουλούρια βουτύρου δεν αποτελούν κάποιο θρησκευτικό συμβολισμό, όπως η μαγειρίτσα και το αρνί ή τα κόκκινα αυγά που ετοιμάζουμε αυτές τις ημέρες. Είναι, όμως, μία από τις παραδοσιακές πρακτικές του Πάσχα που κάνει όλα τα σπίτια να μοσχοβολούν, ενώ πίσω τις “κρύβονται” τα μυστικά της καλοτυχίας και της ευημερίας. Αυτό είναι, άλλωστε, το ζητούμενο με κάθε ζύμωμα που κάνουμε στη διάρκεια του Πάσχα, όπως είναι και το τσουρέκι ή το χειροποίητο ψωμί!
Πώς θα καταφέρεις, όμως, να πετύχεις τα πιο αφράτα, μυρωδάτα και ταυτόχρονα τραγανά πασχαλινά κουλούρια; Το πιο σημαντικό συστατικό είναι το βούτυρο! Και φυσικά, το μεράκι και η φαντασία, όπως σε κάθε συνταγή!
Δες, λοιπόν, παρακάτω πώς θα φτιάξεις τα πιο λαχταριστά, τρυφερά και αρωματικά λαμπριάτικα κουλουράκια και κάνε το σπίτι σου να μοσχομυρίσει… νοστιμιά!
Τι θα χρειαστείς:
◊ 1 φλ. βούτυρο
◊ 1 1/2 φλ. ζάχαρη
◊ 4 αυγά
◊ 1/2 φλ. χυμός πορτοκαλιού
◊ 6 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
◊ 1/2 κ. γλυκού baking soda
◊ 2 κ. γλυκού baking powder
◊ 7 κ. σούπας γάλα πλήρες
Και τι πρέπει να κάνεις:
♦ Προθέρμανε το φούρνο στους 180 με 200 βαθμούς, ανάλογα με το φούρνο σου.
♦ Στο μίξερ χτύπησε το βούτυρο για αρκετή ώρα, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει, αυξάνοντας τον όγκο του.
♦ Πρόσθεσε σιγά- σιγά τη ζάχαρη σε μικροποσότητες, ώστε να ενσωματωθεί στο βούτυρο.
♦ Σπάσε τα τρία αυγά σε ένα μπολ και άρχισε να τα προσθέτεις ένα- ένα, εναλλάξ με το χυμό πορτοκαλιού.
♦ Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε καλά το αλεύρι με την baking soda και το baking powder.
♦ Άρχισε να προσθέτεις τα στερεά υλικά στο μίξερ με τη ζύμη μέχρι να γίνει λείο το μείγμα και να ξεκολλάει εύκολα από τα χτυπητήρια.
♦ Σε ένα μπολ ανακάτεψε το γάλα με το τελευταίο αυγό.
♦ Πλάσε τις μικρές πλεξούδες σου και τοποθέτησέ τες σε ταψί με λαδωμένο αντικολλητικό χαρτί, σε σχετική απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα απλώσουν και θα φουσκώσουν κατά το ψήσιμο.
♦ Με ένα πινέλο, πέρασε πάνω από κάθε κουλούρι το μείγμα αυγού και γάλακτος.
♦ Και τέλος, ψήσε για 10 με 12 λεπτά και άφησε τα κουλούρια να κρυώσουν σε μια σχάρα πριν τα μεταχειριστείς.
*Προαιρετικά μπορείς να τα πασπαλίσεις πριν το ψήσιμο με σουσάμι ή μετά το ψήσιμο με ζάχαρη, είτε κρυσταλλική, είτε άχνη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ