Πασχαλινά τσουρέκια

3 ώρες
Χρόνος εκτέλεσης
4
Mερίδες

Η Αργυρώ ψήνει τσουρέκι έτσι όπως θα το ήθελες από τα χεράκια της μαμάς και της γιαγιάς!

Συστατικά

  • Για την μαγιά
  • 1,5 κύβο νωπή μαγιά
  • 2 κ.σ. (40 γραμμ.) ζάχαρη
  • 1/3 κούπας ( 80 γραμμ.) χλιαρό νερό
  • Για την ζύμη
  • 8 κούπες (1 κιλό) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 2 κ.γλ. κοφτά μαχλέπι κοπανισμένο
  • 1 κούπα (250 γραμμ.) βούτυρο
  • 1 + 1/4 κούπα (280 γραμμ.) ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 1,5 κούπα (350 γραμμ.) πλήρες φρέσκο γάλα
  • Λίγο λιωμένο βούτυρο
  • Διάλυμα αυγά για επάλειψη
  • Φιλέ αμυγδάλου προαιρετικά
  • Κουβερτούρα σε σταγόνες

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Διαλύουμε την μαγιά σε μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 5-10 λεπτά να αφρίσει η επιφάνεια.
  • Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να λιώσουν ανακατεύοντας με το σύρμα. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με το γάλα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας στο βούτυρο. Το μείγμα δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 35°C.
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, την ενεργοποιημένη μαγιά, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσθέτουμε τα υγρά υλικά.
  • Ζυμώνουμε με το γάντζο του μίξερ για 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να σηκώνεται όλη μαζί και να σχηματίζει κόρδες. Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Πρέπει να είναι απαλή, βουτυράτη και να πέφτει. Να μην είναι σφιχτή.
  • Βουτάμε τα χέρια σε λιωμένο βούτυρο και την μαζεύουμε από τον κάδο.
  • Την βάζουμε σε μεγάλο μπολ και την σκεπάζουμε καλά να μην πετσιάσει. Την αφήνουμε να τριπλασιαστεί σε όγκο, περίπου για 2 ώρες.
  • Όταν βυθίζουμε το δάχτυλο στην ζύμη και δεν έχει επαναφορά, τότε είναι έτοιμη.
  • Την αδειάζουμε στον πάγκο και την χωρίζουμε σε 2 ή περισσότερα μέρη ανάλογα με το πόσα τσουρέκια θέλουμε.
  • Πλάθουμε τα τσουρέκια.
  • Τα βάζουμε σε λαδόκολλα σε λαμαρίνα. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.
  • Χτυπάμε 1 αυγό με 1 κουταλιά ζάχαρη και 1 κουταλιά νερό και αλείφουμε καλά με το διάλυμα. Αφήνουμε για ακόμα 10’ να τεντώσουν καλά τα τσουρέκια (με το άλειμμα συρρικνώνονται ελαφρά). Αν θέλουμε πασπαλίζουμε αμύγδαλο φιλέ ή ζάχαρη.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C αντιστάσεις για 45 λεπτά περίπου ή στους 160°C αέρα για 45 λεπτά περίπου.
  • Αφού κρυώσουν καλά τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά.

Tip

Προσοχή!Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164