Είναι αφράτα, μυρωδάτα ψωμάκια με απαλή γέμιση τυριού. Συνταγή από την Κύπρο που συνοδεύει το πασχαλινό τραπέζι στη Μεγαλόνησο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 1 κιλό αλεύρι (Μισό-μισό για όλες της χρήσεις, με σκληρό)
- Αλάτι στη μύτη του κουταλιού
- 1 κ.γ. baking powder
- 1/2 κ.γ. μαχλέπι
- 1/2 κ.γ. μαστίχα
- 1 φλιτζάνι λάδι
- 1 κομματάκι ξηρή μαγιά
- 1/2 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
- Για τη γέμιση: 1 κιλό τρυί τριμμένο (παραδοσιάκα παίρνει χαλούμι και φλαούνας, όμως μπορείς να βάλεις ότι θέλεις εσύ προτιμώντας μαλακά και σχετικά ανάλατα)
- 5 κ.σ. σιμιγδάλι
- 5 αυγά
- 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 2 κ.γ. baking powder
- Λίγο δυόσμο ξηρό
- 100γρ. σταφίδες
- Για το γαρνίρισμα: 1 αυγό
- 1 φλιτζάνι σουσάμι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Βάλε το τυρί και το σιμιγδάλι ανακάτεψε καλά. Χτύπησε τα αυγά και ρίξε μέσα στο μπολ με το τυρί
- Λιώσε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και πρόσθεσε επίσης στη γέμισή σου. Τρύψε με τα δάκτυλά σου να ενωθούν τα υλικά. Άφησε όλο το βράδυ στο ψυγείο
- Την επόμενη μέρα πρόσθεσε το baking powder, το δυσόμο και τις στάφιδες και ανακάτεψε καλά
- Για τη ζύμη κοσκίνισε το αλεύρι και ανάμειξε με το αλάτι, το baking powder, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Ανακάτεψε καλά
- Βάλε στο χλιαρό γάλα τη μαγιά και άφησε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί
- Πρόσθεσε το λάδι και ανακάτεψε καλά να νοτίσει το αλεύρι και να γίνει σαν ψίχουλο. Πρόσθεσε και το γάλα με τη μαγιά και ζύμωσε καλά
- Άφησε τη ζύμη να σταθεί για 1 ώρα. Άνοιξε σε λεπτά φύλλα και με ένα κουπατ κόψε σε στρογγυλά. Γέμισε τα φύλλα και κλείσε ελαφρά, χωρίς να σκεπάζεις τελείως τη γέμιση
- Χτύπησε το αυγό με λίγο νεράκι και άλειψε τις φλαούνες. Πασπάλισε με σουσάμι και άφησε πάλι να φουσκώσουν για 30 λεπτά
- Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 50 λεπτά να φουσκώσουν και να πάρουν ωραίο ροδαλό χρώμα
Tip
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ