Μήπως τις τελευταίες (αρκετές) ημέρες εσύ και το μικρό σου έχετε γίνει οι επόμενοι MasterChef; Μήπως, δηλαδή, φοράτε τα γαντάκια σας, διαβάζετε συνταγές, μπαίνετε στην κουζίνα και κάθεστε με τις ώρες, μέχρι οι λιχουδιές σας να είναι έτοιμες; Ευτυχώς, η Μεγάλη Εβδομάδα έφθασε και αυτό σημαίνει ότι αρκετές κλασικές συνταγές περιμένουν πώς και πώς να γίνουν από τα χεράκια σας. Μία από αυτές; Τα πασχαλινά κουλουράκια.
Μπορεί να μην έχουν κάποιο θρησκευτικό συμβολισμό, όπως η μαγειρίτσα και το αρνί ή τα κόκκινα αυγά, όμως, τα κουλουράκια της Λαμπρής αποτελούν μία από τις παραδοσιακές πρακτικές του Πάσχα που κάνουν όλο το σπίτι να μοσχομυρίζει, ενώ συμβολίζουν την καλοτυχία και την ευημερία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πώς θα καταφέρεις, λοιπόν, να πετύχεις τα πιο αφράτα, μυρωδάτα και ταυτόχρονα τραγανά πασχαλινά κουλούρια; Σου έχω βρει και μερικές συνταγές, οι οποίες θα δώσουν στα κουλουράκια σου αυτό το κάτι διαφορετικό που θέλεις!
Μικρά tips που θα σου χρειαστούν…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
– Όλα τα υλικά να είσαι σε θερμοκρασία δωματίου, πριν τα χρησιμοποιήσετε.
– Αν θέλεις να τα κάνεις τραγανά, χτύπησε πάρα πολύ τη ζάχαρη με το βούτυρο στο μίξερ, μέχρι να δημιουργηθεί ένα αρκετά αφράτο μείγμα.
– Αν, πάλι, θέλεις πιο αφράτα κουλουράκια, φρόντισε πρώτα να ζυμώσεις και στη συνέχεια να προσθέτεις σταδιακά το αλεύρι.
– Κάνε ένα διάλειμμα και άφησε τη ζύμη να ξεκουραστεί.
– Για περισσότερη γεύση, μπορείς να προσθέσεις τριμμένο αμύγδαλο.
Η κλασική συνταγή για παραδοσιακά κουλουράκια
Υλικά:
- 1 φλ. βούτυρο
- 1 1/2 φλ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- 1/2 φλ. χυμός πορτοκαλιού
- 6 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κ. γλυκού σόδα μαγειρέματος
- 2 κ. γλυκού baking powder
- 7 κ. σούπας γάλα πλήρες
Εκτέλεση:
- Προθέρμανε το φούρνο στους 180 με 200 βαθμούς, ανάλογα με το φούρνο σου.
- Στο μίξερ χτύπησε το βούτυρο για αρκετή ώρα, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει, αυξάνοντας τον όγκο του.
- Πρόσθεσε σιγά- σιγά τη ζάχαρη σε μικροποσότητες, ώστε να ενσωματωθεί στο βούτυρο.
- Σπάσε τα τρία αυγά σε ένα μπολ και άρχισε να τα προσθέτεις ένα- ένα, εναλλάξ με το χυμό πορτοκαλιού.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε καλά το αλεύρι με την baking soda και το baking powder.
- Άρχισε να προσθέτεις τα στερεά υλικά στο μίξερ με τη ζύμη μέχρι να γίνει λείο το μείγμα και να ξεκολλάει εύκολα από τα χτυπητήρια.
- Σε ένα μπολ ανακάτεψε το γάλα με το τελευταίο αυγό.
- Πλάσε τις μικρές πλεξούδες σου και τοποθέτησε τες σε ταψί με λαδωμένο αντικολλητικό χαρτί, σε σχετική απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα απλώσουν και θα φουσκώσουν κατά το ψήσιμο.
- Με ένα πινέλο, πέρασε πάνω από κάθε κουλούρι το μείγμα αυγού και γάλακτος.
- Ψήσε για 10 με 12 λεπτά και άφησε τα κουλούρια να κρυώσουν σε μια σχάρα πριν τα μεταχειριστείς.
Παραλλαγή: Πασχαλινά κουλουράκια βανίλιας
Υλικά:
- 2 3/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ. γλυκού σόδα μαγειρέματος
- 1/2 κ. γλυκού αλάτι
- 1 1/4 φλ. μαργαρίνη
- 2 φλ. ζάχαρη
- 2 αυγά
- 2 κ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1/4 φλ. ζάχαρη για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνεις το φούρνο στους 175°C.
- Σε ένα μικρό μπολ, ανακάτεψε το αλεύρι, τη σόδα μαγειρέματος και το αλάτι.
- Σε ένα μεγαλύτερο μπολ, ανακάτεψε με το μίξερ τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
- Πρόσθεσε τα αυγά ένα- ένα και το εκχύλισμα βανίλιας και μόλις το μείγμα γίνει λείο πρόσθεσε τα στερεά υλικά.
- Μόλις ομογενοποιηθεί η ζύμη, πλάσε με τα χέρια σου μικρά μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού και πέρασε κάθε ένα από το 1/4 ζάχαρης.
- Τοποθέτησε τα μπισκότα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και σε απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα απλώσουν, και πίεσε τα ελαφρώς.
- Ψήσε για οκτώ με δέκα λεπτά, μέχρι να πάρουν τα μπισκότα ελαφρύ χρώμα στις άκρες και άφησέ τα να κρυώσουν τελείως σε μια σχάρα.
Παραλλαγή: Κουλουράκια με σοκολάτα (Yummy!)
Υλικά:
- 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γρ. μαργαρίνη
- 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1/3 φλιτζανιού γάλα χλιαρό
- 4 αυγά
- 3 κ.γ. baking powder
- 1 κ.γ. άρωμα βανίλιας
- 3 κ.σ. κακάο (κοσκινισμένο)
- 150 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
- Ξύσμα ενός λεμονιού
- 1 κρόκος αυγού χτυπημένος με λίγο γάλα
Εκτέλεση:
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το κακάο και το baking powder.
- Ρίχνουμε στο κάδο του μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε πολύ καλά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ασπρίσει το μείγμα.
- Προσθέτουμε τα αυγά, το ξύσμα και το άρωμα βανίλιας.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο – λίγο το αλεύρι και το γάλα και ζυμώνουμε με τον γάντζο, ώσπου να γίνει μια μαλακιά ζύμη.
- Αφήνουμε την ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C και στρώνουμε μια λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης και φτιάχνουμε κουλουράκια σε διάφορα σχήματα.
- Αραδιάζουμε τα κουλουράκια στη λαμαρίνα και τα ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 10′ λεπτά περίπου.
Παραλλαγή: Κουλουράκια με σουσάμι (σαν τραγανό κουλούρι Θεσσαλονίκης)
Υλικά:
- 1.500-1700 γρ. αλεύρι
- 4 αυγά
- 600 γρ. βούτυρο
- 600 γρ. ζάχαρη
- 5 κ.γ μαγειρική σόδα
- 1 μικρό φλιτζάνι γάλα
- 4 κουτ. της σούπας μαστίχα Χίου
- 100 γρ. σουσάμι
- 1 αυγό χτυπημένο, με λίγο νερό
Εκτέλεση:
- Ανακάτεψε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ.
- Πρόσθεσε στον κάδο του μίξερ και τα αυγά και συνέχισε το χτύπημα.
- Ζέστανε ελαφρά το γάλα και διάλυσε μέσα τη σόδα. Πρόσθεσε το μείγμα στον κάδο και συνέχισε το χτύπημα.
- Συμπλήρωσε τη μαστίχα Χίου.
- Η ζύμη είναι σκληρή και δεν πλάθεται, όπως τα παραδοσιακά κουλουράκια.
- Φτιάξε με τα χέρια σου μπαστουνάκια ή στρογγυλά κομματάκια.
- Χτύπησε το αυγό με το νερό και βούτα ένα – ένα τα κουλουράκια πρώτα στο αυγό και μετά στο σουσάμι.
- Βάλε σε λαμαρίνα (χωρίς να τη λαδώσεις) και ψήσε στους 180 βαθμούς C για 30 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ