Συνταγή για παραδοσιακές κυπριακές φλαούνες

3 ώρες και 40 λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
6
Mερίδες
Μέτρια
Βαθμός δυσκολίας

Αυτό το πασχαλινό έδεσμα μας έρχεται από την Κύπρο και έχει κάθε λόγο να βρίσκεται στο πασχαλινό σου τραπέζι!

Συστατικά

Για τη ζύμη:

  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. του γλυκού baking powder
  • 1/2 κουτ. του γλυκού μαχλέπι
  • 1/2 κουτ. του γλυκού μαστίχα
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 1 κομματάκι ξηρή μαγιά
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα χλιαρό

Για τη γέμιση:

  • 1 κιλό τριμμένο τυρί (ή χαλούμι)
  • 5 κουτ. της σούπας σιμιγδάλι
  • 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 5 αβγά
  • 2 κουτ. του γλυκού baking powder
  • 100 γρ. ξηρές σταφίδες
  • 1 φλιτζάνι σουσάμι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Αρχικά, σε μία κουζινομηχανή προσθέτεις τα αβγά, το τυρί και το σιμιγδάλι.
  • Σε ένα μπολ με χλιαρό νερό, λιώνεις την μαγιά και την προσθέτεις στον κάδο με την υπόλοιπη γέμιση. Ενοποιείς και μεταφέρεις στο ψυγείο για 7 ώρες (ή απλά ένα βράδυ).
  • Την επόμενη ημέρα, προσθέτεις το baking powder, το δυόσμο και τις σταφίδες και ανακατεύεις καλά.
  • Για τη ζύμη, κοσκινίζεις το αλεύρι και το αναμειγνύεις με το αλάτι, το baking powder, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Ανακατεύεις καλά.
  • Βάζεις στο χλιαρό γάλα τη μαγιά και την αφήνεις για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
  • Προσθέτεις το λάδι και ανακατεύεις καλά να νοτίσει το αλεύρι και να γίνει σαν ψίχουλο. Προσθέτεις και το γάλα και τη μαγιά και ζυμώνεις καλά.
  • Αφήνεις τη ζύμη να σταθεί για 1 ώρα. Ανοίγεις σε λεπτά φύλλα και με ένα κουπάτ κόβεις τα στρογγυλά. Γεμίζεις τα φύλλα και κλείνεις ελαφρά, χωρίς να σκεπάζεις τελείως τη γέμιση.
  • Χτυπάς το αβγό με λίγο νεράκι και αλείφεις τις φλαούνες. Πασπαλίζεις με σουσάμι και αφήνεις να φουσκώσουν για 30 λεπτά.
  • Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 50 λεπτά να φουσκώσουν και να πάρουν ροδαλό χρώμα.

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164