Λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα προετοιμάζεσαι να φτιάξεις τα παραδοσιακά γλυκά με πρώτα τα Πασχαλινά, παραδοσιακά κουλούρια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 500γρ. βούτυρο
- 5ο0γρ. ζάχαρη
- 6 αυγά
- 1κ.γ. σόδα
- 1 φλ. γάλα εβαπορέ
- 1/2 φλ. χυμό πορτοκάλι
- Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 3 βανίλιες
- 1 κ.γ. αμμωνία
- 2 κ.γ. μαχλέπι
- ½ κ. γ. μαστίχα
- 1800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κρόκο
- 2 κ.σ. νερό
Τρόπος Μαγειρέματος
- Ρίχνεις το βούτυρο και τη ζάχαρη στο μίξερ και χτυπάς μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Χτυπάς τα αυγά σε ένα πιάτο.
- Προσθέτεις τα αυγά στο μίξερ και χτυπάς καλά.
- Ρίχνεις σε ένα ποτήρι το χυμό πορτοκάλι με τη σόδα και ανακατεύεις με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η σόδα.
- Σε ένα μπολ ανακατεύεις το γάλα με την αμμωνία.
- Τα προσθέτεις όλα στο μίξερ και συνεχίζεις να χτυπάς.
- Ρίχνεις σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύεις με μια σπάτουλα.
- Αλευρώνεις τον πάγκο και αδειάζεις το μείγμα πάνω σε λαδόκολλα.
- Το ζυμώνεις με τα δάχτυλα και το χωρίζεις σε μικρές μπάλες.
- Στη συνέχεια το πλάθεις με τα χέρια σου σχηματίζοντας μπαστουνάκια και αμέσως μετά πλεξούδες.
- Βάζεις τη λαδόκολλα στο ταψί και τοποθετείς τα κουλούρια αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους.
- Ανακατεύεις τον κρόκο του αυγού με το νερό και αλείφεις κάθε κουλουράκι με ένα πινέλο.
- Τα ψήνεις στους 175 βαθμούς για 30 περίπου λεπτά.
Photo: iStock
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ