Ψάχνεις τη συνταγή για τα κλασικά κουλουράκια που έφταχνε η γιαγιά σου; Εκείνα που γίνονταν τόσο αφράτα και γευστικά που τρελαινόσουν να τα βουτάς στο γάλα. Τη βρήκαμε και στην παρουσιάζουμε για φέτος το Πάσχα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 430 γρ. ζάχαρη
- 8 κρόκους και 5 ασπράδια αυγών
- 150 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
- 2 βανίλιες
- 24 γρ. αμμωνία
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 2-3 κ.γ. χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και λίγο περισσότερο, αν χρειαστεί)
- 1/2 φλυτζάνι χλιαρό γάλα
Τρόπος Μαγειρέματος
- Χτύπα στο μίξερ τη ζάχαρη και τους κρόκους μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
- Σε άλλο μπολ χτύπα τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
- Πρόσθεσε στους κρόκους με τη ζάχαρη, τη σόδα διαλυμένη στο λεμόνι (ή πορτοκάλι), την αμμωνία διαλυμένη στο χλιαρό γάλα και τις βανίλιες. Μετέφερε το μείγμα σε μπολ που θα ζυμώσεις.
- Πρόθεσε τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά και κυκλικά.
- Ρίξε το αλεύρι σε δόσεις και ζύμωσε το μείγμα.
- Βούτα τα χέρια σου στο λιωμένο βούτυρο και συνέχισε το ζύμωμα (βουτώντας τα χέρια σου) μέχρι να τελειώσει το βούτυρο και να έχεις ένα μέτριο ζυμάρι.
- Άφησέ το να ξεκουραστεί περίπου 30 λεπτά.
- Πλάσε τα κουλουράκια στα σχήματα που θέλεις, βάλτα σε λαμαρίνα που έχεις στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και ψήστα σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
Tip
Προσοχή: Μη βάζεις πολύ ζυμάρι σε κάθε κουλουράκι γιατί φουσκώνουν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ