Πόσα καλούδια μπορούν να χωρέσουν σε μια γιορτή! Κι όμως, η ελληνική παράδοση έχει καταφέρει να γεμίσει το Πάσχα με τέτοια ποικιλία γεύσεων και αρωμάτων, που δεν ξέρεις ποια να διαλέξεις για αγαπημένη σου! Για άλλους είναι το ψητό αρνί, για κάποιους η μαγειρίτσα, για μερικούς τα πασχαλινά κουλούρια, ενώ εκείνο που φαίνεται να μας ενώνει όλους είναι το τσουρέκι! Αυτό το αφράτο ζυμωτό “ψωμί”, που με τη… ζαχαρένια μυρωδιά και τη γλύκα του μπορεί αμέσως να σου αλλάξει τη διάθεση!
Το τσουρέκι ή Λαμπροκουλούρα και Λαμπρόψωμο, όπως είναι οι παραδοσιακές ονομασίες του, είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά δείγματα του ελληνικού Πάσχα. Με πλούσια γεύση, μαλακό στην αφή και με μια λεπτή κρούστα στην επιφάνειά του, το πασχαλινό τσουρέκι εντυπωσιάζει με τη μαστιχωτή και αφράτη υφή του! “Υπεύθυνα” για τη… μοναδικότητά του είναι τα δύο απαραίτητα για την παρασκευή του μπαχαρικά που το κάνουν να ξεχωρίζει από οτιδήποτε άλλο: η μαστίχα και το μαχλέπι. Τα δυο συστατικά που με τα αρώματά τους μπορούν να σου “σπάσουν” τη μύτη και να σε κάνουν να λαχταράς αυτό το απίθανο ζυμωτό έδεσμα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όσο για το μυστικό για την απόλυτη επιτυχία, αυτό κρύβεται στην… υπομονή! Ο μόνος τρόπος να καταφέρεις να φτιάξεις ένα τσουρέκι αφράτο και μαστιχωτό είναι να του δώσεις χρόνο! Επιπλέον, θα πρέπει να τηρείς τις κατάλληλες θερμοκρασίες κατά τη δημιουργία του. Πράγμα που σημαίνει πως όλα τα υλικά σου θα πρέπει να είναι αυστηρά σε θερμοκρασία δωματίου, διαφορετικά το μείγμα της ζύμης δεν θα γίνει ποτέ όπως το θέλεις! Γιατί εκείνο που χρειάζεται το τσουρέκι είναι να φουσκώσει και αυτό επιτυγχάνεται από τις σωστές… ενώσεις!
Αν, λοιπόν, θέλεις να φτιάξεις το πιο λαχταριστό και μαλακό τσουρέκι που “λιώνει” στο στόμα, τότε δες παρακάτω τι πρέπει να κάνεις!
Τα υλικά που θα χρειαστείς για δύο τσουρέκια:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- 135 gr βούτυρο
- 135 gr γάλα πλήρες
- 200 gr ζάχαρη
- 5 αυγά
- 870 gr αλεύρι για τσουρέκι
- 21 gr ξερή μαγιά
- 100 gr χλιαρό νερό
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 3 gr μαστίχα
- 4 gr μαχλέπι
Και τι θα πρέπει να κάνεις:
- Σε ένα μπολ ανακάτεψε το χλιαρό νερό με μια πρέζα ζάχαρη και τη μαγιά. Τύλιξε καλά το μπολ με μεμβράνη και άφησέ το για περίπου επτά λεπτά, μέχρι να δράσει η μαγιά και να αρχίσει να φουσκώνει το μείγμα.
- Στο μπλέντερ χτύπα τη μαστίχα και το μαχλέπι μαζί με λίγη ζάχαρη, ώστε να γίνουν σκόνη.
- Σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά ζέστανε το βούτυρο με τη ζάχαρη και το γάλα. Μόλις λιώσουν τα υλικά, άφησέ τα έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
- Σε ένα μεγάλο μπολ πρόσθεσε το μείγμα με το βούτυρο και τέσσερα αυγά και ανακάτεψέ τα καλά με ένα σύρμα. Πρόσθεσε και το μείγμα της μαγιάς και ανακατέψτε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Στο μίξερ ανακάτεψε σε χαμηλή ταχύτητα το αλεύρι, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μείγμα με το βούτυρο και τη μαγιά. Μόλις το μείγμα αρχίσει να ομογενοποιείται αύξησε την ταχύτητα σε μεσαία και συνέχισε το χτύπημα για περίπου 15 λεπτά, μέχρι η ζύμη αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου του μίξερ, αλλά να παραμένει κολλώδης και μαλακή.
- Κάλυψε τη ζύμη με μεμβράνη και άφησέ τη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου τρεις ώρες-το καλύτερο είναι να προθερμάνεις το φούρνο στους 30 βαθμούς, να τον σβήσεις και να βάλεις μέσα στο μπολ με τη ζύμη, ώστε να σιγουρευτείς ότι θα βρίσκεται στην κατάλληλη θερμοκρασία.
- Αφού φουσκώσει η ζύμη, επεξεργάσου τη απαλά για λίγο στα χέρια και κόψ’ τη σε έξι μερίδες. Πάρε κάθε μερίδα και άνοιξέ τη σε ρολό. Πιάσε τις δύο άκρες του ρολού και άρχισε να το τινάζεις στον αέρα πάνω- κάτω, ώστε να μακρύνει και να γίνει λωρίδα. Με τον ίδιο τρόπο άνοιξε άλλες δύο λωρίδες και πλέξε ένα τσουρέκι με τρεις πλεξούδες.
- Κάνε το ίδιο και με την υπόλοιπη ζύμη, ώστε να σχηματίσεις και το δεύτερο τσουρέκι και άφησέ τα σε ένα ταψί με λαδόκολλα σε ζεστό μέρος για άλλη τουλάχιστον μία ώρα, μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος.
- Σε ένα μικρό μπολ ανακάτεψε το ένα αυγό που σου έχει μείνει με μια κουταλιά νερό και άλειψε τα τσουρέκια απαλά με ένα πινέλο.
- Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 με 50 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Μόλις ετοιμαστούν, άφησέ τα να κρυώσουν τελείως πριν τα επεξεργαστείς.
*Μπορείς να το πασπαλίσεις με φιλέ αμυγδάλου πριν το ψήσιμο ή με λίγη ζάχαρη άχνη όσο είναι ακόμα ζεστό.
Και να θυμάσαι, πως όσο… μπελαλίδικη και αν σου φαίνεται η διαδικασία, η γεύση τους θα σε ανταμείψει! Καλό Πάσχα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ