Τα Πελμένι είναι τα τορτελίνι της Σιβηρίας. Κατάγονται κατά βάση από εκεί όπου οι γυναίκες τα έφτιαχναν με τα τσουβάλια και τα αποθήκευαν στην αυλή. Η Τάμτα φαίνεται να τα αγαπά πολύ, μιας και σηκώθηκε ξημερώματα με “λαχτάρα” να τα ετοιμάσει. Η δική της εκδοχή είναι με τυρί… Εμείς προτιμήσαμε την συνταγή με τον κιμά!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- Για τη ζύμη: 210 ml κρύο νερό
- 1 αυγό
- 1 κ.γ. αλάτι
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Για τη γέμιση: 250 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 250 γρ. χοιρινό κιμά
- 1 μέτριο κερμμύδι
- Αλάτι, πιπέρι
- Πιπέρι Καγιέν
Τρόπος Μαγειρέματος
- Γενικά θα σε εξυπηρετήσει πολύ ένας αρτοπαρασκευαστής που θα ζυμώσει και θα φτιάξει τη ζύμη εύκολα και χωρίς κόπο
- Αν πάλι την ετοιμάσεις μόνη σου βάλε σε μια μεγάλη λεκάνη το αλεύρι και άνοιξε μια λακκουβίτσα στο κέντρο
- Πρόσθεσε το αλάτι, το αυγό και ανακάτεψε. Συμπλήρωσε σιγά, σιγά το κρύο νερό και ζύμωσε δυνατά για 15 περίπου λεπτά
- Για τη γέμιση ανακάτεψε τα δύο είδη κιμά, μαζί με το κρεμμύδι ψιλοκομμένο – καλύτερα τριμμένο σε πολυμίξερ – το πιπέρι καγιέν και αλατοπιπέρωσε
- Μπορείς να βάλεις και μια σκελίδα σκόρδο στη γέμιση και να ζυμώσεις καλά
- Κόψε τη ζύμη σου σε δύο μέρη και κράτησε το ένα σε λεκάνη σκεπασμένη με πετσέτα για να μην ξεραθεί
- Το δεύτερο κομμάτι το ανοίγεις σε μεγάλο μπαστουνάκι, διαμέτρου περίπου 3 εκατοστών
- Κόψε σε μικρά κυλινδράκια 3 εκατοστών και πίεσέ τα ένα – ένα να γίνουν στρογγυλά και επίπεδα κομματάκια. Θα γίνει πιο εύκολο με έναν πλάστη
- Γέμισε κάθε κομματάκι με μια κουταλιά από τη γέμιση και σκέπασε πιέζοντας καλά τις δύο άκρες τις ζύμης για να “φυλακίσεις” καλά τη γέμιση μέσα στο πελμένι
- Φρόντισε να μην έχει τρύπες η ζύμη και να κρατήσει όλη της τη γεύση από τη γέμιση
- “Τσίμπησε” τις δύο άκρες από κάθε πελμένι και και τράβηξε για να πάρουν την τελική τους μορφή (όπως ακριβώς ένα τορτελίνι)
- Βάλε τα πελμένι σε αλατισμένο νερό που βράζει να βράσουν για 3-4 λεπτά. Είναι έτοιμα όταν ανέβουν στην επιφάνεια του νερού
Tip
Η Τάμτα προτείνει να τα σερβίρεις με λιωμένο βούτυρο ή ακόμη και γιαούρτι!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ