Τα σύκα είναι στην πιο… ώριμη φάση τους αυτή την εποχή! Μια ιδέα για να κρατήσεις τη γεύση και τη γλύκα τους στο ψωμί σου όλο το φθινόπωρο. Το πετιμέζι σύκου μπορεί να γίνει η αγαπημένου σου εναλλακτική στο μέλι ή τη μαρμελάδα. Και μην ξεχνάς! Δεν έχει καθόλου πρόσθετη ζάχαρη…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- Φλούδες από σύκα ή υπερώριμα σύκα, τα οποία δεν έχουν ξινίσει και είναι καθαρά από σκουλήκια ή άλλα έντομα
- Φλούδες πορτοκαλιού
- 1 ξυλάκι κανέλα
- Νερό (όσο πάρει)
Τρόπος Μαγειρέματος
- Βάλε τις φλούδες σε μια κατσαρόλα, μαζί με τα αρωματικά και νερό να τα σκεπάζει 2 δάχτυλα.
- Βάλτο να βράσει σε δυνατή φωτιά και μετά χαμήλωσέ την στο ελάχιστο, σκέπασε με καπάκι και άφησε να μαλακώσουν πολύ τα φλούδια για 1 ώρα, φροντίζοντας το νερό να τα καλύπτει πάντα (αυτά πίνουν το νερό και φουσκώνουν στην αρχή, μετά χάνουν τον όγκο τους).
- Σβήσε τη φωτιά και άφησέ τα να κρυώσουν (ακόμα και μια νύχτα).
- Βάλε το σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ, άπλωσε ένα πανάκι (τουλπάνι) και σούρωσε το ζωμό με τα φλούδια. Πιάσε τις τέσσερις άκρες και στίψε τα φλούδια να βγάλουν κάθε ζωμό. Πέταξε τα φλούδια.
- Βάλε το ζουμί στη κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά για μερικά λεπτά, μέχρι να βγάλει αφρούς στην επιφάνεια τους οποίους πρέπει να αφαιρέσεις. Αυτό βοηθά το πετιμέζι να γίνει διάφανο και όχι θολό.
- Όταν τελειώσεις με το ξάφρισμα, χαμήλωσε τη φωτιά στο ελάχιστο και άφησε να συμπυκνωθεί μέχρι να εξατμιστούν τα περιττά υγρά (χωρίς να σκεπάσεις με καπάκι).
- Είναι έτοιμο όταν καλύπτει με ελαφρύ στρώμα το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Όταν κρυώσει το πετιμέζι θα πήξει κι άλλο.
- Βάλτο σε αποστειρωμένα βάζα και διατήρησέ το εκτός ψυγείου.
Tip
Για να έχεις μια ιδέα για την ποσότητα υπολόγισε πως τέσσερα φλιτζάνια ζωμού, θα δώσουν μετά το βράσιμο 1 φλιτζάνι πετιμέζι. Σε αυτή την αναλογία (τέσσερα προς ένα) μπορείς να φτιάξεις όση ποσότητα εσύ επιθυμείς...
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ