Ναι το ψάρι στην πίτα δεν είναι ελληνική συνήθεια. Αυτή όμως η πίτα κατάγεται από την Αγγλία και εκεί, το συνηθίζουν! Άλλωστε η παραδοσιακή αγγλική πίτα έχει σφολιάτα, η οποία σκεπάζει μόνο από πάνω το φαγητό και λειτουργεί σαν… ζυμωτή γάστρα για όλα όσα θα βάλεις από κάτω. Δοκίμασέ τη…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- Για το ψάρι: Διάλεξε ποικιλία ψαριού φιλέτο μπακαλιάρου 300γρ.
- 200γρ. φιλέτο σολομού σε κομμάτια
- 200γρ. Γαρίδες γάμπαρες καθαρισμένες
- Το χυμό από 1 λεμόνι και το ξύσμα από μισό
- Αλάτι και πιπέρι
- 3κ.σ. ψιλοκομμένα chives
- Για τη σος: 50γρ. Βούτυρο
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- Το ξύσμα από ½ λεμόνι
- 3 κ.σ. αλεύρι
- 175 ml γάλα
- 125ml κρέμα γάλακτος
- 175ml λευκό ξηρό κρασί
- 4 αυγά βρασμένα, καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα
- 1 μικρό τρυφερό μπρόκολο καθαρισμένο και κομμένο σε μικρέ φουντίτσες
- 75γρ. Αρακά
- Για τη ζύμη: 500γρ. Φύλλο σφολιάτας
- 1 αυγό χτυπημένο
Τρόπος Μαγειρέματος
- Προθέρμανε το φούρνο σου στους 180oC
- Βάλε τα κομμάτια ψαριού και τις γαρίδες σε ένα μπολ και περίχυσε με το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Αλατοπιπέρωσε και πασπάλισε με τα ψιλοκομμένα chives. Ανακάτεψε καλά και άφησε να μαριναριστεί στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου
- Στο μεταξύ ετοίμασε τη σος. Λιώσε το βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι και σόταρε το κρεμμύδι να γυαλίσει. Πρόσθεσε το ξύσμα λεμονιού, το αλεύρι και ανακάτεψε με ξύλινη κουτάλα καλά να πάρεις μια πάστα. Καβούρδισε για δύο με τρία λεπτά και πρόσθεσε λίγο, λίγο το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το κρασί. Άφησε να ψηθεί για δύο, τρία ακόμη λεπτά ή μέχρι να πήξει η σάλτα σου. Αλατοπιπέρωσε και κατέβασε από τη φωτιά
- Γύρισε τη σος πάνω από το ψάρι και ανακάτεψε απαλά να μην διαλύσεις τα κομμάτια ψάρι να αναμειχθούν καλά
- Βάλε τη μισή γέμιση που μόλις ετοίμασες σε αντικολλητικό ταψάκι, στη μέση πρόσθεσε τα αυγά, τα μπρόκολα και τον αρακά και σκέπασε με την υπόλοιπη δόση
- Άνοιξε τη σφολιάτα τόσο ώστε να φτάνει να καλύψει την επιφάνεια του σκεύους. Χτύπησε το αυγό με ελάχιστο νεράκι και με ένα πινέλο άλειψε τις άκρες του σκεύους. Σκέπασε με την ζύμη. Πίεσε καλά τις άκρες στις άκρες, κόβοντας όπου περισσεύει
- Χρησιμοποίησε την υπόλοιπη ζύμη για να σχεδιάζεις το σώμα του ψαριού πάνω από την πίτα με κομματάκια σφολιάτας. Άλειψε με το υπόλοιπο αυγό την επιφάνεια και κόψε μια μικρή τρύπα στη μέση να φεύγει ο ατμός.
- Ψήσε στο φούρνο για 10 λεπτά και στη συνέχεια χαμήλωσε τη φωτιά στους 170οC και άφησε 20’΄λεπτά ακόμη να φουσκώσει και να γίνει τραγανή η σφολιάτα.
Tip
Η τρυπούλα στη ζύμη είναι πολύ σημαντική λεπτομέρεια. Αν δεν την κάνεις η σφολιάτα θα σκάσει κατά το ψήσιμο. Αν όμως την παρακάνεις μεγάλη, τότε όλα τα ζουμάκια και η γεύση του φαγητού θα διαφύγει από εκεί... βάλε μέτρο!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ