Μια πίτα με όλο το άρωμα και τη γεύση της ιταλικής κουζίνας. Χορταστική, μυρωδάτη και έτοιμη από τα χεράκια σου…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 2 φλιτζ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, +λίγο ακόμα για την επιφάνεια εργασίας
- 1/4 φλιτζ ζάχαρη
- μισό κ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κ.γλυκού αλάτι
- μισό φλιτζ βούτυρο κομμένο σε 8 κομμάτια
- 2 μεγάλα αυγά ελαφρά χτυπημένα + άλλα 3
- 450 γραμμ τυρί ρικότα
- 1/4 φλιτζ τριμμένι παρμεζάνα
- 110 γραμμ. μοτσαρέλα
- 110 γραμμ. προσούτο σε ψιλές φέτες
- 2 κ.σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- μισή κ.γλυκού πιπέρι
- 1 μεγάλο αυγό ελαφρά χτυπημένο για το άλειμμα
Τρόπος Μαγειρέματος
- Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς με τη σχάρα στη μεσαία θέση.
- Ετοίμασε τη ζύμη: Στο μπολ του μίξερ βάλε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν και το αλάτι.
- Χτύπα να αναμιχθούν και πρόσθεσε το βούτυρο. Χτύπα μέχρι το μίγμα να μοιάζει με ψίχουλα. Όσο το μίξερ δουλεύει πρόσθεσε τα 2 αυγά και συνέχισε να χτυπάς για περίπου 1 λεπτό, μέχρι η ζύμη να γίνει μια μπάλα. Βάλε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζύμωσέ την μέχρι να μαλακώσει για περίπου 3 με 5 λεπτά.
- Ετοίμασε τη γέμιση: Σε μεγάλο μπολ βάλε μαζί τη ρικότα, τα 3 αυγά, την παρμεζάνα, τη μοτσαρέλα, το προσούτο, τον μαϊντανό και το πιπέρι. Ανακάτεψε καλά και άφησε στην άκρη.
- Χώρισε τη ζύμη στα δύο. Το ένα κομμάτι να είναι λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
- Άνοιξε το μεγάλο κομμάτι σε έναν κύκλο περίπου 30 εκατοστών. Με προσοχή βάλε το φύλλο σε ταρτιέρα περίπου 23 εκατοστών.
- Ρίξε τη γέμιση στη ζύμη και άπλωσέ την ομοιόμορφα.
- Άνοιξε την υπόλοιπη ζύμη σε ένα τετράγωνο 23×23. Κόψε σε λωρίδες πλάτους περίπου 1 εκατοστού η καθεμία.
- Βάλε τις λωρίδες πάνω στο μείγμα σχηματίζοντας ένα πλέγμα.
- Κόψε την περισσευούμενη ζύμη από το κάτω φύλλο, αφήνοντας μονάχα ένα εκατοστό.
- Πίεσε τις άκρες του κάτω φύλλου με τις λωρίδες του πάνω για να κλείσουν.
- Άλειψε με αυγό και ψήσε για περίπου 40 με 45 λεπτά για να πήξει η γέμιση.
- Αφησέ την να κρυώσει τελείως πριν σερβίρεις.
Tip
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ