Είναι ένα γλυκό πιτάκι γεμιστό με κολοκύθα, σταφίδες και απολαυστικά μυρωδικά! Ένα σνακ που σου προσφέρει θρεπτικά συστατικά και σαφώς αντικαθιστά υγιεινά οποιοδήποτε άλλο λιπαρό και βαρύ γλυκό! Μια ιδέα από την κυπριακή κουζίνα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- Για τη ζύμη: 1 ½ κιλό αλεύρι χωριάτικο
- 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 2 κ.γ. baking powder
- 2 φλιτζάνια περίπου χλιαρό νερό
- Ελαιόλαδο για άλειμμα
- Για τη γέμιση: 1.700 γρ κίτρινη κολοκύθα (ολόκληρη)
- 1 1/2 φλιτζάνια ξανθές σταφίδες
- 6 κ.σ. πλιγούρι
- 3 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. αλάτι
- ½ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1κ.γ. γαρύφαλλο αλεσμένο
- 1 κ.σ. κανέλα
Τρόπος Μαγειρέματος
- Καθαρίζουμε το κολοκύθι από τα σπόρια και το κόβουμε σε κυβάκια
- Το βάζουμε σε τρυπητό και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι. Το αφήνουμε όλη νύχτα στο ψυγείο να βγάλει τα υγρά του.
- Όσο ζουμί βγάλει το βάζουμε στη φωτιά να πάρει βράση μαζί με το πληγούρι.
- Μόλις αρχίσει να πίνει τα υγρά το κατεβάζουμε και το σουρώνουμε. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το προσθέτουμε στο κολοκύθι.
- Ζυμώνουμε όλα τα υλικά της ζύμης και την αφήνουμε να ξεκουραστεί περίπου ένα μισάωρο.
- Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης στο κολοκύθι και ανακατεύουμε καλά. Αν θέλεις μούσκεψε τις σταφίδες σε κονιάκ.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και κόβουμε στρογγυλά κομμάτια με ένα πιατάκι του τσαγιού. Χρησιμοποίησε όποιο μέγεθος πιατάκι θέλεις ανάλογα πόσο μεγάλες θέλεις τις πίτες σου.
- Βάζουμε τη γέμιση στο δεξί ημικύκλιο αφήνοντας λίγο χώρο για να ενωθεί η μία άκρη της ζύμης με την άλλη.
- Πατάμε τις άκρες με το χέρι μας και μετά με ένα πιρούνι να κλείσει καλά η ζύμη.
- Λαδώνουμε τις πίτες και τις ψήνουμε για 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Tip
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ