Ένα πιτάκι για gourmet απολαύσεις! Με άρωμα λατινικό και πολλά μπαχαρικά!! Δοκίμασε να το ετοιμάσεις μαζί με την τραγανή ζύμη του που θα τους ξετρελάνει όλους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 1 ολόκληρο στήθος κοτόπουλου χωρίς την πέτσα
- 1/2 λευκό κρεμμύδι, κομμένο στα δύο
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 μικρή πράσινη καυτερή πιπερίτσα
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 3/4 κ.γ. κύμινο
- 1/4 κ.γ. κανέλα
- 4 ντοματάκια από κονσέρβα ψιλοκομμένα
- 1-2 Ψιλοκομμένες πιπεριές φλωρίνης από βάζο
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο κόλιανδρο
- 1 κ.σ. κολοκυθόσπορους, καβουρδισμένους και θρυμματισμένους
- 1/2 φλιτζάνι λευκό τυρί σε τρίμματα
- 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη για πασπάλισμα
- 6 φλιτζάνια ηλιέλαιο (ή άλλο σπορέλαιο) για το τηγάνισμα
- Αλατοπίπερο
- Για τη ζύμη: 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις & λίγο ακόμα για το άνοιγμα του φύλλου
- 3/4 φλιτζανιού καλαμποκάλευρο
- 2 κ.γ. ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 3 κ.σ. φυτίνη
- 2 μεγάλους κρόκους αυγού
- Νερό
- Ξινή κρέμα για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Τρόπος Μαγειρέματος
- Για τη ζύμη: Βάλε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, τη ζάχαρη και το αλάτι, να ανακατευτούν. Πρόσθεσε τη φυτίνη και χτύπα για 5 δευτερόλεπτα.
- Πρόσθεσε τους κρόκους και 3/4 φλιτζανιού νερό. Χτύπα τα υλικά μέχρι η ζύμη να είναι πολύ μαλακή, περίπου 5 λεπτά.
- Βάλε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζύμωσέ την μέχρι να γίνει λεία.
- Σκέπασέ την και άφησέ την να “ξεκουραστεί” τουλάχιστον μισή ώρα πριν τη χρησιμοποιήσεις.
- Φτιάξε τη γέμιση: Βάλε το κοτόπουλο με το 1/4 του κρεμμυδιού και το δαφνόφυλλο σε κατσαρόλα. Σκέπασέ το με νερό και βάλτο να βράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση χαμήλωσε τη φωτιά και βράσε περίπου 15 λεπτέ μέχρι να ψηθεί καλά το κοτόπουλο.
- Βάλε το κοτόπουλο σε πιάτο να κρυώσει και κράτα 1 φλιτζάνι από το ζουμί που έβρασε. Μόλις το κοτόπουλο κρυώσει αφαίρεσε τα κόκκαλα και με το πιρούνι κάντο κομμάτια.
- Ψήσε την καυτερή πιπεριά στο γκριλ ή απευθείας σε μάτι γκαζιού γυρίζοντας την και από τις δύο πλευρές μέχρι να αρχίσει να μαυρίζει. Βάλτην σε μπολ και σκέπασέ την με πλαστική μεμβράνη για 10 λεπτά να αχνίσει. Μετά καθάρισε τη φλούδα της και αφαίρεσε τα σπόρια και το το κοτσάνι. Κόψτην σε ροδέλες.
- Ψιλόκοψε το υπόλοιπο 1/4 του κρεμμυδιού. Ζέστανε 2 κ.γλυκού από το λάδι σε μέτριο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίξε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σωτάρισε μέχρι να δίνουν διάφανα. Πρόσθεσε το κύμινο και την κανέλα. Μαγείρεψε για 1 λεπτό. Πρόσθεσε το κοτόπουλο, τις ντομάτες, την πιπεριά, τις πιπεριές Φλωρίνης και το 1 φλιτζάνι από το ζουμί του κοτόπουλου. Μαγείρεψε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να πήξει το μίγμα, περίπου 25 λεπτά. Βγάλε από τη φωτιά και αλαταοπιπέρωσε. Ρίξε τον κόλιανδρο και τον πασατέμπο. Άφησε στην άκρη να κρυώσει.
- Κάνε τις empanadas: χώρισε τη ζύμη σε μπαλάκια περίπου 3 εκατοστών. Σε καθαρή, αλευρωμένη επιφάνεια άνοιξε το κάθε μπαλάκι σε στρογγυλή ζύμη με πάχος περίπου 3 χιλιοστά. Χρησιμοποίησε ένα στρογγυλό κουπάτ με άνοιγμα περίπου 9 εκατοστά και κόψε τη ζύμη (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ποτήρι αντί για κουπάτ). Επανέλαβε μέχρι να φτιάξεις 24 κομμάτια.
- Βάλε στο κέντρο κάθε κομματιού ζύμης 1 κ.γλυκού από τη γέμιση. Ρίξε λίγο τυρί. Με ένα πινέλο “βρέξε” τις άκρες της ζύμης με νερό. Δίπλωσε τη ζύμη για να κλείσει πιέζοντας μαλακά με ένα πιρούνι. Επανέλαβε για να φτιάξεις και τα 24 πιτάκια.
- Βάλε το υπόλοιπο λάδι σε μέτριο τηγάνι. Το λάδι θα πρέπει να φτάνει περίπου 5 εκατοστά βάθος. Μόλις κάψει ρίχνε ανά 2-3 τα πιτάκια και τηγάνισέ τα μέχρι να ροδίσουν γυρίζοντάς τα μία φορά.
- Βγάλτα με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.
- Όσο είναι ακόμη ζεστά πασπάλισε με ζάχαρη.
- Σέρβιρε με ξινή κρέμα.
Tip
Μπορείς να ψήσεις τα πιτάκια και στο φούρνο στους 220 βαθμούς για 15' λεπτά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ