Είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές τάρτες της γαλλικής επαρχίας. Ένα απολαυστικό δείγμα της cuisine provencale!! Καραμελωμένα κρεμμύδια σε μια ζύμη αφράτη και ιδαίτερα απλή και φυσικά όλα τα μυρωδικά της επαρχίας που πάντα συνοδεύουν τα φαγητά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 1 πακετάκι ξηρή μαγιά
- 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ¾ του φλιτζανιού ελαιόλαδο (λίγο ακόμη θα χρειαστεί για το ταψί)
- Αλάτι, πιπέρι
- 20 φιλέτα παστή αντζούγια σε λάδι, καθαρισμένη και στραγγισμένη
- 12 μέτρια κίτρινα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φετούλες
- 4 κλωναράκια θυμάρι
- 2 κλωναράκια δενδρολίβανο
- 2 φύλλα δάφνης
- ½ φλιτζάνι ελιάς Καλαμών χωρίς κουκούτσι (προαιρετικά)
Τρόπος Μαγειρέματος
- Για τη ζύμη: Ανακάτεψε μαζί τη μαγιά με 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό. Άφησε να σταθεί για 10′ λεπτά και να αφρίσει. Πρόσθεσε τώρα στη μαγιά το αλεύρι, ¼ του φλιτζανιού ελαιόλαδο, αλάτι και ανακάτεψε ώσπου να πάρεις μια μαλακή ζύμη. Μετάφερε σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζύμωσε να μαλακώσει για 5-6′ λεπτά. Άφησε σε λαδωμένο σκεύος, σκεπασμένη με μεμβράνη και να διπλασιαστεί ο όγκος της. Περίπου 1 ώρα.
- Ζέστανε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Πρόσθεσε τα φιλέτα αντζούγιας και σόταρε ώσπου να διαλυθούν στο λάδι. Πρόσθεσε το κρεμμύδι, το θυμάρι, το δενδρολίβανο, τα φύλλα δάφνης και αλατοπιπέρωσε. Σκέπασε και άφησε το μείγμα να πιει τα υγρά του, ανακατεύοντας ανά διαστήματα ώσπου να πάρουν χρώμα τα κρεμμύδια. Θα χρειαστεί περίπου μισή ώρα. Κατέβασε από τη φωτιά, πέταξε τα μυρωδικά και άφησε το μείγμα να κρυώσει.
- Προθέρμανε το φούρνο στους 200oC.
- Δούλεψε με τη ζύμη. Άνοιξε με έναν πλάστη σε στρογγυλό 20×30 εκατοστών περίπου. Μετάφερε το φύλλο στο ταψί, αφού το λαδώσεις καλά και το στρώσεις με λαδόκολλα. Πίεσε τη ζύμη στις άκρες του σκεύους να σταθεί καλά. Πρόσθεσε τη γέμιση με τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Αν θέλεις να βάλεις ελιές, βάλε διάσπαρτα πάνω από τα κρεμμύδια. Σκέπασε με μεμβράνη για μία ώρα να φουσκώσει και πάλι η ζύμη κάτω από τα κρεμμύδια.
- Ψήσε την τάρτα στο φούρνο για 20′ λεπτά να πάρει χρώμα. Άφησε να κρυώσει λίγο πριν κόψεις σε κομμάτια.
Tip
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ