Είναι ευκολία… είναι όμως και ένα από τα συστατικά μια πολύ πετυχημένης συνταγής!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε κάθε περίπτωση ένα πακέτο σφολιάτας στην κατάψυξη μπορεί να γίνει η αφορμή για τραγανές πίτες, τυλιχτά λουκανικοπιτάκια ή ακόμη και λαχταριστά σπιτικά γλυκά. Έχεις παρατηρήσει όμως πολλές φορές, πως το αποτέλεσμα σε απογοητεύει. Η σφολιάτα φουσκώνει ανομοιόμορφα – κάνοντας την εμφάνιση του φαγητού περίεργη – ενώ πολλές φορές καίγεται στην επιφάνεια και εσωτερικά μοιάζει σαν να μην ψηθηκε ποτέ – σκέτο ζυμάρι. Οι παράγοντες για να γίνει η σφολιάτα καλή είναι πολλοί.
Πρώτα από όλα καλό είναι να δοκιμάσεις 2-3 φίρμες του εμπορίου και να καταλήξεις σε εκείνη που ταιριάζει καλύτερα στις μαγειρικές σου δημιουργίες.
Ύστερα, καλό είναι να προσέχεις πολύ τόσο το ταψί ή το σκεύος μέσα στο οποίο φουρνίζεις, όσο φυσικά και τον τρόπο που ψήνει η κουζίνα σου. Εμπειρικά θα καταλάβεις σε ποιο επίπεδο και με ποιο πρόγραμμα η ηλεκτρική σου κουζίνα ψήνει καλά το φύλλο – και κυρίως εδώ αναφερόμαστε στο κάτω φύλλο που δεν το βλέπεις και συχνά μένει άψητο. Επίσης, πολλές φορές τα ελαφριά ταψιά δεν είναι κατάλληλα για φύλλο ή εκείνα που έχουν επιστρώσεις (αντικολλητική κτλ) δεν διαχέουν την θερμότητα όπως πρέπει. Άσε που για τα τελευταία η πίτα είναι θανάσιμη επιλογή, αφού για να την κόψεις θα χαράξεις το ταψί και θα το καταστρέψεις.
Τέλος, ένα “διάτρητο” μυστικό για όλες. Η σφολιάτα είναι στην πραγματικότητα δεκάδες φύλλα ενωμένα σε ένα, με τη βοήθεια του βούτυρου και υπομονής στο άνοιγμα. Τι χρειάζεται λοιπόν κάθε φύλλο για να… ξεκολλήσει από τα υπόλοιπα; Μα φυσικά ΑΕΡΑ! Έτσι, για να δώσεις την δυνατότητα στη σφολιάτα να αφρατέψει μην ξεχνάς να κάνεις μικρές τρυπίτσες στην επιφάνειά της. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγεις και τα περίεργα “καρούμπαλα” που σου χαλάνε την εικόνα. Ο αέρας θα διειδύσει στο φύλλο και κάθε ένα από τα φυλλαράκια που αποτελούν τη σφολιάτα θα… πάρει την δική του υπόσταση. Καλή επιτυχία!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ