Τα κυδώνια είναι φρούτα εποχής και χαρίζουν στο κοτόπουλο μια γλυκιά γεύση που θα μείνει αξέχαστη στους καλεσμένους σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 1 κυδώνι
- 1 λεμόνι κομμένο στη μέση
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. ωμά, ανάλατα αμύγδαλα
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 κ.σ. μέλι
- 1/2 κγ. Τζίντζερ σε σκόνη
- 1/2 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
- λευκό πιπέρι
- 3-4 κλωστές σαφράν μουλιασμένες σε λίγο ζεστό νερό
- ξύσμα από 1 λεμόνι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Καθάρισε και κόψε το κυδώνι στη μέση και καθάρισε τα κουκούτσια. Στύψε μπόλικο χυμό λεμόνι (το μισό) πάνω από το κυδώνι και τρίψε στη σάρκα του. Βάλε το κυδώνι να ψηθεί στον ατμό για περίπου 20-25 λεπτά. Άφησε να κρυώσει πριν κόψεις σε φέτες.
- Ζέστανε 2 κ.σ. λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα και θωράκισε το κοτόπουλο να πάρει χρώμα. Αφαίρεσε τα κομμάτια κοτόπουλο και πρόσθεσε στο ζεστό σκεύος το κρεμμύδι να γυαλίσει. Συμπλήρωσε στη συνέχεια τα αμύγδαλα και την κανέλα και συνέχισε το σοτάρισμα 3-4 λεπτά να καβουρδιστούν.
- Ζέστανε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα, πρόσθεσε το μέλι και άφησε να καραμελώσει. Στη συνέχεια πρόσθεσε το κυδώνι και γύρισε προσεκτικά να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Βγάλε το κυδώνι από την κατσαρόλα και πρόσθεσε το τζίντζερ, το κύμινο, το λευκό πιπέρι, το ξύσμα και το σαφράν. Γύρισε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι με τα αμύγδαλα και το κοτόπουλο. Πρόσθεσε τον υπόλοιπο χυμό λεμόνι και το νερό στο οποίο μούλιασες το σαφράν. Σκέπασε και άφησε το φαγητό να σιγοβράσει για 40′ λεπτά περίπου.
- Άνοιξε την κατσαρόλα, πρόσθεσε το κυδώνι και συνέχισε το ψήσιμο, άλλα 20′ λεπτά.
- Προσθέτεις αλάτι και πιπέρι και σερβίρεις με έξτρα λευκό πιπέρι και χυμό λεμόνι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ